De Fakkel start met burgerschapsvorming

Basisschool De Fakkel gaat als eerste school in Twente van start met een praktische invulling van burgerschapsvorming via de lesmethodiek 'Onze school is Present'. Burgemeester Arjen Gerritsen is trots op deze school en op het feit dat de kinderen zich gaan inzetten voor de stad Almelo. Hij gaf de officiële start van deze lesmethodiek door middel van een toespraak en de overhandiging van de erkenning.

Praktisch
Leerlingen van GBS De Fakkel ondernemen vanaf het najaar bijzondere excursies met behulp van de lesmethode ‘Onze School is Present’ in samenwerking met Stichting Present Almelo. GBS De Fakkel is de eerste school in Twente die door middel van deze ontwikkelde lesmethodiek een praktische invulling geeft aan burgerschapsvorming in de praktijk met leerlingen.

Proef draaien
Deze lesmethode, geschikt voor alle groepen van de basisschool, creëert unieke ontmoetingen tussen verschillende groepen in de samenleving via een praktische klus of gezamenlijke activiteit. Zo heeft groep 8 van deze basisschool voor de zomervakantie al even ‘proef’ mogen draaien. Er was een groepje leerlingen dat ouderen van woon/zorgcentrum De Elshof meenam in de digitale wereld van I – pads, huiswerk maken anno nu, maar werden er ook nog een paar oud-hollandse spelletjes gedaan. Ze hebben een geweldige middag gehad. Ook is er een groepje leerlingen op bezoek geweest bij de EZRA Foundation en een groepje op bezoek bij een vluchtelingengezin op het AZC Almelo.

Zorgzaam en geduldig
De projecten leverde niet alleen plezier op, maar ook belangrijke lessen. “Een buitengewoon waardevolle ervaring”, volgens juf Wendy Paarhuis van De Fakkel. Een aantal ouderen waren dement en voor veel leerlingen was dit de eerste keer dat ze daarmee kennismaakten. Als je ze dan tijdens zo’n project ziet ontpoppen als zorgzame en geduldige kinderen op heel natuurlijke wijze, dan glimt je hart van trots als leerkracht”, aldus juf Wendy.

Startsein
Stichting Present Almelo en basisschool De Fakkel gaan dit nieuwe schoolseizoen officieel starten en met deze lesmethodiek. Het officiële startsein werd donderdag 20 september hoogstpersoonlijk gegeven door de burgemeester en de leerlingen zelf.

Vanuit je hart
“Ik ben er trots op dat jullie hiermee beloven mooie dingen te gaan doen voor de stad Almelo. Dat is niet iets wat je moet, maar dat komt vanuit je hart en ik heb het gevoel dat dat op deze school wel goed zit", aldus Burgemeester heer Gerritsen in zijn toespraak aan de kinderen.

Agenda
In het kader van burgerschapvorming en onze christelijke identiteit staan maatschappelijke thema’s zoals integratie maar ook ‘zorg hebben voor elkaar’ hoog op de agenda van onze school, aldus Dirk Dreschler, directeur van De Fakkel. “In de lessen komt het terug, maar dit in praktijk brengen of zomaar even een verzorgingshuis binnenlopen is nog niet zo eenvoudig. Je hebt niet alleen goede afstemming nodig met de hulpverleners ook de activiteit, ontmoeting, de juiste omgeving en faciliteiten spelen een belangrijke rol. Het is geweldig dat Stichting Present dit heeft doorontwikkeld in een lesmethodiek, maar ook de projecten zorgvuldig voorbereidt, begeleidt en evalueert – op kindniveau, bruikbaar ook voor onze leerkrachten”, meldt Dirk Dreschler.

Speciaal schoolpakket voor burgerschapsvorming
Hoewel Present al jarenlang actief is in Almelo als matchmaker tussen groepen mensen die graag een ander willen helpen en degenen die een helpende hand goed kunnen gebruiken, zijn scholen een relatief nieuwe loot aan de stam. "Juist die kloof overbruggen tussen groepen mensen én hen een betekenisvolle ontmoeting geven is hetgeen wat ons drijft” zegt Present coördinator Ruth Dam.

Context
“Hoe mooi is het dan dat we deze kinderen al op jonge leeftijd een unieke ervaring kunnen bieden. Dankzij het nieuwe Present lespakket blijft het niet alleen bij een leuk uitje, maar leren ze het ook in een bredere context te plaatsen en daarna de ontmoeting goed te verwerken via de speciale lesstof”, stelt Ruth Dam.

Leuker dan rekenen en taal
De leerlingen zelf waren hun aanvankelijke schroom snel kwijt. Na een wat verlegen kennismaking gingen ze vol overgave op in het rummikuppen en mens-erger-je-niet spel met de ouderen. "Dit is veel leuker dan dat saaie rekenen en taal. Ik vond de bewoners juist heel erg lief", zei één van de leerlingen.

Geen tijd om het zelf te regelen
Voor de leerkracht is dit dan ook zeker voor herhaling vatbaar. Juf Paarhuis: “Veel leerlingen maken zo op heel natuurlijke wijze kennis met belangrijke lessen als ‘anders zijn’, leven met beperkingen, een ander helpen of een toekomstig beroep in de verzorging. Dat krijg ik in een gewone les niet zomaar voor elkaar”, meldt juf Paarhuis.

Ook de ouderen zijn blij
Activiteitenbegeleider Willeke Smit van Carint Reggeland: “Het was een prachtige middag met zoveel plezier en oprechte belangstelling. Als hulpverleners hebben we door kleine budgetten en capaciteit maar heel beperkt de tijd. Dan worden waardevolle momenten als dit helaas als eerste geschrapt. Voor onze ouderen is juist het bezoek en de interactie met kinderen van grote waarde", aldus Willeke Smit.

Verbinding
Ruth Dam, coördinator van Present Almelo voegt hieraan toe: “Er zijn zoveel mensen die net even dat zetje of extra stukje aandacht nodig hebben en dat maakt echt verschil. Een goede afstemming met de hulpverlener is essentieel. Present wil niets liever dan daarvoor zorgen. Zodat de leerling, hulpontvanger en hulpverlener allemaal een betekenisvolle ervaring krijgen. Wij noemen dat bij Present: win-win-win”, zegt Ruth Dam tot besluit.

Meer informatie
Wilt u ook met uw school verschil maken voor iemand anders en daarbij een unieke ontmoeting hebben? Of specifiek meer weten over de lesmethodiek ‘Onze School is Present’? neem dan vrijblijvend contact op met Stichting Present Almelo, Ruth Dam 06-83225609.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Allemaal Almelo week 12, maart 2019

Emma wint Voice of Almelo, Provinciale en Waterschapsverkiez...

Een dagje AAvisie op de markt

De binnenstad wordt flink op de schop genomen en toch was he...

Naar theater of film met Vier het Leven

Vanaf nu kan het programmaboekje van de Stichting 'Vier het ...

Gemeente plaatst camera's bij afvalbrengpunten

De gemeente wil nagaan of camera’s helpen voorkomen dat in...

Laatste werkzaamheden Nieuwstraat van start

De laatste werkzaamheden in de Nieuwstraat zijn van start ge...

Wild Romance toegevoegd aan line-up HobNob

De begeleidingsband van Herman Brood, Wild Romance, is één...

Opening De Liaan van Aveleijn

Aan De Boompjes in Almelo is donderdag 'De Liaan' geopend, e...

Glasvezel toegankelijk voor meeste huishoudens

Meer dan 96% van de woningen in de gemeente Almelo heeft op ...

Oostvaarders naarstig op zoek naar accordeonist

Het shantykoor de Oostvaarders uit Almelo heeft op 1 januari...

Striptekenen, je eigen Cajon bouwen of Schilderen

In april starten er weer nieuwe korte cursussen bij Kaliber ...

Nieuw bestuur bewonersvereniging De Hofkamp

Het nieuwe bestuur van bewonersvereniging woonwijk De Hofkam...

12 apr: Slingerbeurs weer van start

Kent jouw vereniging of stichting dé SLINGERBEURS ALMELO al...

Arie Slob bezoekt verkiezingsmarkt Almelo

Arie Slob, minister van onderwijs en media, bezoekt zaterdag...

Klussenhuis Aveleijn en CKV Achilles samen aan de slag

Vanaf februari is CKV Achilles samen met de cliënten van he...

Bedrijven blij met brede A1 en verdiepte kanalen

Werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden heeft verheugd gereagee...

Almelo schakelt mogelijk over op LED-verlichting

Almelo doet een haalbaarheidsonderzoek om na te gaan welke m...

Almelo en omgeving gaan Volle Bak Samen Delen

Vanaf vandaag kan ook Almelo '[i]Volle Bak Samen Delen[/i]'....

Raadsleden bezoeken Doepark de Hagen

De raadsleden waren in grote getale aanwezig voor de rondlei...

8-26 mrt: Grootschalig onderhoud A35 tussen Almelo en Hengelo

In de periode van vrijdag 8 maart 20.00 uur tot dinsdag 26 m...

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw belastingaangifte via d...
© 1986 - 2019 Stichting Lokale Omroep Almelo