De Fakkel start met burgerschapsvorming

Basisschool De Fakkel gaat als eerste school in Twente van start met een praktische invulling van burgerschapsvorming via de lesmethodiek 'Onze school is Present'. Burgemeester Arjen Gerritsen is trots op deze school en op het feit dat de kinderen zich gaan inzetten voor de stad Almelo. Hij gaf de officiële start van deze lesmethodiek door middel van een toespraak en de overhandiging van de erkenning.

Praktisch
Leerlingen van GBS De Fakkel ondernemen vanaf het najaar bijzondere excursies met behulp van de lesmethode ‘Onze School is Present’ in samenwerking met Stichting Present Almelo. GBS De Fakkel is de eerste school in Twente die door middel van deze ontwikkelde lesmethodiek een praktische invulling geeft aan burgerschapsvorming in de praktijk met leerlingen.

Proef draaien
Deze lesmethode, geschikt voor alle groepen van de basisschool, creëert unieke ontmoetingen tussen verschillende groepen in de samenleving via een praktische klus of gezamenlijke activiteit. Zo heeft groep 8 van deze basisschool voor de zomervakantie al even ‘proef’ mogen draaien. Er was een groepje leerlingen dat ouderen van woon/zorgcentrum De Elshof meenam in de digitale wereld van I – pads, huiswerk maken anno nu, maar werden er ook nog een paar oud-hollandse spelletjes gedaan. Ze hebben een geweldige middag gehad. Ook is er een groepje leerlingen op bezoek geweest bij de EZRA Foundation en een groepje op bezoek bij een vluchtelingengezin op het AZC Almelo.

Zorgzaam en geduldig
De projecten leverde niet alleen plezier op, maar ook belangrijke lessen. “Een buitengewoon waardevolle ervaring”, volgens juf Wendy Paarhuis van De Fakkel. Een aantal ouderen waren dement en voor veel leerlingen was dit de eerste keer dat ze daarmee kennismaakten. Als je ze dan tijdens zo’n project ziet ontpoppen als zorgzame en geduldige kinderen op heel natuurlijke wijze, dan glimt je hart van trots als leerkracht”, aldus juf Wendy.

Startsein
Stichting Present Almelo en basisschool De Fakkel gaan dit nieuwe schoolseizoen officieel starten en met deze lesmethodiek. Het officiële startsein werd donderdag 20 september hoogstpersoonlijk gegeven door de burgemeester en de leerlingen zelf.

Vanuit je hart
“Ik ben er trots op dat jullie hiermee beloven mooie dingen te gaan doen voor de stad Almelo. Dat is niet iets wat je moet, maar dat komt vanuit je hart en ik heb het gevoel dat dat op deze school wel goed zit", aldus Burgemeester heer Gerritsen in zijn toespraak aan de kinderen.

Agenda
In het kader van burgerschapvorming en onze christelijke identiteit staan maatschappelijke thema’s zoals integratie maar ook ‘zorg hebben voor elkaar’ hoog op de agenda van onze school, aldus Dirk Dreschler, directeur van De Fakkel. “In de lessen komt het terug, maar dit in praktijk brengen of zomaar even een verzorgingshuis binnenlopen is nog niet zo eenvoudig. Je hebt niet alleen goede afstemming nodig met de hulpverleners ook de activiteit, ontmoeting, de juiste omgeving en faciliteiten spelen een belangrijke rol. Het is geweldig dat Stichting Present dit heeft doorontwikkeld in een lesmethodiek, maar ook de projecten zorgvuldig voorbereidt, begeleidt en evalueert – op kindniveau, bruikbaar ook voor onze leerkrachten”, meldt Dirk Dreschler.

Speciaal schoolpakket voor burgerschapsvorming
Hoewel Present al jarenlang actief is in Almelo als matchmaker tussen groepen mensen die graag een ander willen helpen en degenen die een helpende hand goed kunnen gebruiken, zijn scholen een relatief nieuwe loot aan de stam. "Juist die kloof overbruggen tussen groepen mensen én hen een betekenisvolle ontmoeting geven is hetgeen wat ons drijft” zegt Present coördinator Ruth Dam.

Context
“Hoe mooi is het dan dat we deze kinderen al op jonge leeftijd een unieke ervaring kunnen bieden. Dankzij het nieuwe Present lespakket blijft het niet alleen bij een leuk uitje, maar leren ze het ook in een bredere context te plaatsen en daarna de ontmoeting goed te verwerken via de speciale lesstof”, stelt Ruth Dam.

Leuker dan rekenen en taal
De leerlingen zelf waren hun aanvankelijke schroom snel kwijt. Na een wat verlegen kennismaking gingen ze vol overgave op in het rummikuppen en mens-erger-je-niet spel met de ouderen. "Dit is veel leuker dan dat saaie rekenen en taal. Ik vond de bewoners juist heel erg lief", zei één van de leerlingen.

Geen tijd om het zelf te regelen
Voor de leerkracht is dit dan ook zeker voor herhaling vatbaar. Juf Paarhuis: “Veel leerlingen maken zo op heel natuurlijke wijze kennis met belangrijke lessen als ‘anders zijn’, leven met beperkingen, een ander helpen of een toekomstig beroep in de verzorging. Dat krijg ik in een gewone les niet zomaar voor elkaar”, meldt juf Paarhuis.

Ook de ouderen zijn blij
Activiteitenbegeleider Willeke Smit van Carint Reggeland: “Het was een prachtige middag met zoveel plezier en oprechte belangstelling. Als hulpverleners hebben we door kleine budgetten en capaciteit maar heel beperkt de tijd. Dan worden waardevolle momenten als dit helaas als eerste geschrapt. Voor onze ouderen is juist het bezoek en de interactie met kinderen van grote waarde", aldus Willeke Smit.

Verbinding
Ruth Dam, coördinator van Present Almelo voegt hieraan toe: “Er zijn zoveel mensen die net even dat zetje of extra stukje aandacht nodig hebben en dat maakt echt verschil. Een goede afstemming met de hulpverlener is essentieel. Present wil niets liever dan daarvoor zorgen. Zodat de leerling, hulpontvanger en hulpverlener allemaal een betekenisvolle ervaring krijgen. Wij noemen dat bij Present: win-win-win”, zegt Ruth Dam tot besluit.

Meer informatie
Wilt u ook met uw school verschil maken voor iemand anders en daarbij een unieke ontmoeting hebben? Of specifiek meer weten over de lesmethodiek ‘Onze School is Present’? neem dan vrijblijvend contact op met Stichting Present Almelo, Ruth Dam 06-83225609.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Allemaal Almelo - weekeditie

Gertie Bijkerk wint Herman Krikhaarpijs, Waterwandeling over...

Smalfilm- en Videogroep Almelo bestaat 55 jaar

In 1963, het jaar waarin Reinier Paping onder barre omstandi...

20.000 euro voor KWF Kankerbestrijding

De collecte voor KWF Kankerbestrijding heeft in Almelo een b...

Lancering Vrijwilligersacademie Almelo

Vanaf donderdag 1 november is de Vrijwilligersacademie Almel...

900 MTB’ers genieten van zomerse Lageveldtoer

De Lageveldtoer trok zondag 14 oktober zo’n 900 mountainbi...

Zelf kunst maken aan JeugdKunstAcademie

Wil jij heel graag kunstenaar worden en jezelf hierin ontwik...

Uitvoering van Triade-Almelo groot succes

Zaterdagavond 13 oktober hield gym- en turnverenging Triade-...

Samen smullen op Integratiediner Noordik en Pius X

Maar liefst 150 mensen waren gisteren te gast op het Integra...

Flinke donaties uit Roggekamp-Peitsch Fonds

Het Mozaïek, de school voor voortgezet speciaal onderwijs i...

Rosarium neemt AED kast in gebruik

Vanaf vrijdag 5 oktober is de Openbare AED in gebruik genome...

Nachtelijke werkzaamheden N36 Almelo - Rheezerveen

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemerscombinatie Va...

Almelo sluit nieuwe zorgcontracten af

De gemeenten Almelo en Hof van Twente hebben voor 2019 en 20...

Versterking gezocht bij Theater Musical dans

Kun je niet kiezen tussen theater, musical en dansen? Of wil...

Op zoek naar nieuwe naam voor Arriva trein

Vervoerder Arriva roept iedereen op om namen voor te stellen...

Hof 88 krijgt eervolle plaats in top 10

Theater Hof 88 is in de ANWB-verkiezing onlangs genomineerd ...

Groene Loper gaat uit voor kleine IJsvogelvlinder

De Groene Loper Almelo doet mee aan het verbeteren van leefg...

Ondersteuning voor gezinnen beter

Het college van burgemeester en wethouders van Almelo wil de...

Gratis cursus 'Actief voor het waterschap'

In november biedt waterschap Vechtstromen de cursus ‘Actie...

Oplaadplekken op openbare parkeerplekken

De gemeente Almelo plaatst oplaadplekken op openbare parkeer...

De Fakkel start met burgerschapsvorming

Basisschool De Fakkel gaat als eerste school in Twente van s...
© 1986 - 2018 Stichting Lokale Omroep Almelo