Hoogbejaarde slachtoffer van babbeltruc

Maandag 10 april vond er een babbeltruc plaats bij een woning aan de Drakensteijn in Almelo. Bij een 84-jarige vrouw werd omstreeks 11.30 uur aangebeld en de deur werd door haar geopend. Voor de deur stond een man die vertelde dat hij van de bank was. De man vertelde dat de vrouw een andere bankpas zou krijgen. De vrouw gaf haar bankpas mee en haar pincode. De volgende dag werd ontdekt dat er in meerdere plaatsen in Nederland een grote hoeveelheid geld van haar rekening was opgenomen. De politie is een onderzoek gestart en vraagt de camerabeelden op van de pintransacties. Ook heeft er inmiddels een buurtonderzoek plaatsgevonden. De politie roept mensen op om hun oudere medemens alert te maken op deze vormen van oplichting.

Overige politieberichten:

Mogelijke oplichter aangehouden

Woensdag 12 april omstreeks 15.50 uur zag een zeer alerte winkelier een man in zijn winkel die hij herkende van eerdere oplichtingszaken in de regio. De winkelier wist dat de man nog gezocht werd en sloot zijn deuren zodat de man niet weg kon. De politie werd gebeld en de man werd gecontroleerd. De man wilde geen legitimatiebewijs afgeven en werd aangehouden. Uit onderzoek bleek dat het ging om een 53-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats. De man komt in aanmerking als verdachte in een vijftal zaken waarbij winkeliers werden opgelicht. Het gaat om zaken uit Rijssen, Enter en Vriezenveen. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Woninginbraak

Dinsdag 11 april werd er tussen 09.00 en 12.00 uur ingebroken in een woning aan de Lieven de Keystraat in Almelo. De voordeur van de woning werd opengebroken en er werden diverse goederen waaronder sieraden, laptops en Playstations weggenomen. De politie is een onderzoek gestart en verzoekt getuigen om zich te melden via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Openstaande boete

Maandag 10 april omstreeks 11.00 uur hebben agenten een 51-jarige man aangehouden in een woning aan de Nieuwlandsweg in Almelo. De man had een gevangenisstraf openstaan van 19 dagen en werd overgebracht naar het arrestantencomplex in Borne. Vanuit Borne is de man op transport gezet naar een huis van bewaring.


Voorlichting:

Laat niemand binnen wat ze ook verzinnen

Kwetsbaar
Ouderen zijn het meest slachtoffer van babbeltrucs. Ze zijn soms eenzaam en hebben behoefte aan een praatje. Hierdoor lopen ze het risico om sneller slachtoffer te worden van oplichting. De smoezen die tegenwoordig gebruikt worden om binnen te komen, maken het moeilijk om degene die aan de deur staat te weigeren. Door voorlichting te geven hoopt de politie ouderen bewust te maken en hen te waarschuwen niet zomaar iemand binnen te laten.

Tips
De politie heeft 8 tips om diefstal door een babbeltruc te voorkomen opgesteld:
Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.

Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.

Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.

Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Bezichtigingen korenmolen De Hoop

Bij korenmolen De Hoop is van alles te zien. Deze molen word...

Update: Man uit Almelo vermist

Update: de politie meldt dat de heer Eijke weer terecht is. ...

Roeivereniging Amycus opent roeiseizoen

Roeivereniging Amycus heeft traditioneel het roeiseizoen geo...

Historisch Festival Almelo zoekt vrijwilligers

Historisch Festival Almelo zoekt vrijwilligers die willen he...

Kaliber organiseert korte cursussen in Schelfhorst

Na de meivakantie start Kaliber Kunstenschool in de Noorderb...

Programma Koningsdag 2017 in Almelo

Almelo Events organiseert door het gehele centrum, Koningsda...

Stichting Wijkcommissie Noorderkwartier zoekt bestuurslid

De Stichting Wijkcommissie Noorderkwartier is op zoek naar e...

Ruiterdagen op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Over ongeveer twee weken opent de inschrijving voor de Almel...

Hoogbejaarde slachtoffer van babbeltruc

Maandag 10 april vond er een babbeltruc plaats bij een wonin...

Inspiratieavond KWF SamenLoop voor Hoop

Op 10 en 11 juni wordt de eerste Almelose editie van de Same...

Sportspektakel XXL tijdens de meivakantie

In de meivakantie organiseert Sportbedrijf Almelo weer een S...

Automobilist rijdt lantaarn omver en vlucht

Zaterdag 8 april omstreeks 21.40 uur vond er een aanrijding ...

Educatie belangrijk voor Historisch Festival Almelo

Vertegenwoordigers van de Almelose scholenorganisaties, PCO ...

Taallessen voor gedetineerden in PI Almelo

De penitentiaire inrichting De Karelskamp en Taalpunt Almelo...

Laatste voorrondes schoolvoetbal 2017

De laatste voorrondes van het schoolvoetbal voor groepen 7 e...

Winkeldiefstal bij Van Goghplein

Maandag 3 april werd door alert winkelpersoneel gezien dat e...

Buitenzwembad Sportpark 'Hoe minder weer, hoe beter de prijs'

Zaterdag 1 april is de voorverkoop begonnen van de zomerabon...

Meezingkoralen met Sursum Corda

Voor de tiende keer alweer organiseert concertkoor Sursum Co...

Dronken snorfietser rijdt bijna politieauto aan

Zondag 26 maart omstreeks 00.50 uur zagen surveillerende age...

Big Bulls met overmacht kampioen

RUGBY - Met 88-0 werd ERC'69 uit Enschede zondag met de neus...
© 1986 - 2017 Stichting Lokale Omroep Almelo