Hoogbejaarde slachtoffer van babbeltruc

Maandag 10 april vond er een babbeltruc plaats bij een woning aan de Drakensteijn in Almelo. Bij een 84-jarige vrouw werd omstreeks 11.30 uur aangebeld en de deur werd door haar geopend. Voor de deur stond een man die vertelde dat hij van de bank was. De man vertelde dat de vrouw een andere bankpas zou krijgen. De vrouw gaf haar bankpas mee en haar pincode. De volgende dag werd ontdekt dat er in meerdere plaatsen in Nederland een grote hoeveelheid geld van haar rekening was opgenomen. De politie is een onderzoek gestart en vraagt de camerabeelden op van de pintransacties. Ook heeft er inmiddels een buurtonderzoek plaatsgevonden. De politie roept mensen op om hun oudere medemens alert te maken op deze vormen van oplichting.

Overige politieberichten:

Mogelijke oplichter aangehouden

Woensdag 12 april omstreeks 15.50 uur zag een zeer alerte winkelier een man in zijn winkel die hij herkende van eerdere oplichtingszaken in de regio. De winkelier wist dat de man nog gezocht werd en sloot zijn deuren zodat de man niet weg kon. De politie werd gebeld en de man werd gecontroleerd. De man wilde geen legitimatiebewijs afgeven en werd aangehouden. Uit onderzoek bleek dat het ging om een 53-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats. De man komt in aanmerking als verdachte in een vijftal zaken waarbij winkeliers werden opgelicht. Het gaat om zaken uit Rijssen, Enter en Vriezenveen. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Woninginbraak

Dinsdag 11 april werd er tussen 09.00 en 12.00 uur ingebroken in een woning aan de Lieven de Keystraat in Almelo. De voordeur van de woning werd opengebroken en er werden diverse goederen waaronder sieraden, laptops en Playstations weggenomen. De politie is een onderzoek gestart en verzoekt getuigen om zich te melden via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Openstaande boete

Maandag 10 april omstreeks 11.00 uur hebben agenten een 51-jarige man aangehouden in een woning aan de Nieuwlandsweg in Almelo. De man had een gevangenisstraf openstaan van 19 dagen en werd overgebracht naar het arrestantencomplex in Borne. Vanuit Borne is de man op transport gezet naar een huis van bewaring.


Voorlichting:

Laat niemand binnen wat ze ook verzinnen

Kwetsbaar
Ouderen zijn het meest slachtoffer van babbeltrucs. Ze zijn soms eenzaam en hebben behoefte aan een praatje. Hierdoor lopen ze het risico om sneller slachtoffer te worden van oplichting. De smoezen die tegenwoordig gebruikt worden om binnen te komen, maken het moeilijk om degene die aan de deur staat te weigeren. Door voorlichting te geven hoopt de politie ouderen bewust te maken en hen te waarschuwen niet zomaar iemand binnen te laten.

Tips
De politie heeft 8 tips om diefstal door een babbeltruc te voorkomen opgesteld:
Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.

Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.

Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.

Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Spreekuur Rijbewijskeuring

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobi...

Literaire Activiteiten in huis van Katoen en Nu

Ze komen weer terug van circa tien jaar weggeweest: de activ...

Veel vermaak tijdens zwemmen Ladies Night

Ruim 100 dames genoten van het zwemaanbod tijdens Ladies Nig...

Kookvrijwilligers gezocht voor kookgroepen voor ouderen

Stichting Bak&Praat zet zich in om gezelligheid te brengen b...

Digisterker: werken met de digitale overheid

De overheid doet steeds meer via het internet en u kunt daar...

Muziektheater Servus: Wie wordt Quasimodo?

Muziektheater Servus Almelo zoekt mannen/jongens en/of vrouw...

Jongerenraad organiseert fotowedstrijd

Wat is jouw mooiste plek van Almelo? De jeugd vindt Almel...

Scoop start met Samen Online in februari

Scoop start op 7 februari aanstaande weer met nieuwe cursuss...

Fotocursus Fotogroep Schelfhorst

Fotogroep Schelfhorst start op woensdag 7 februari weer met ...

AAVISIE genomineerd voor landelijke prijs

Aan het begin van 2018 kunt u uw eerste goede daad doen. Omr...

Scoop: Nieuwe huiskamer in de Ossenkoppelerhoek

In de Ossenkoppelerhoek komt een nieuwe huiskamer! De huis...

Gratis schaatsen op Woonboulevard

Vanaf 2de Kerstdag tot 29 december kun je met het hele gezin...

Goedkope rijbewijskeuring senioren in Almelo

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobi...

Scoop zoekt jongerencoaches

Wil jij een verschil maken voor een jongere en samen de uitd...

Dichtregel Wilmink Dichtwedstrijd bekend

'Daar kunnen ze me 's nachts wakker voor maken', dat is de d...

Inschrijving Grote Prijs van Twente geopend

Net als voorgaande jaren wordt ook in februari 2018 weer de ...

Vrijwilligers gezocht voor game- en kookgroepen

Voor het project Game, eet & match is Stichting Bak&Praat op...

Muziektheater Servus start met Servus junior

Muziektheater Servus breidt uit met een jeugdafdeling: Servu...

Glazen Café zet zich in voor lokale doelen

Van woensdag 13 t/m zondag 17 december vindt alweer de 6e ed...

Workshop Terugkomen in je kracht

Burn out, overspannenheid, stress; een workshop over 'terugk...
© 1986 - 2018 Stichting Lokale Omroep Almelo