Ajax wint spektakelstuk in Almelo: 3-4

Zondag 20 oktober 2024
Met zeven doelpunten en vele kansen over en weer, een rode kaart en een oud-Heraclied als matchwinner was het zondagmiddag een wedstrijd om niet snel te vergeten. Ondanks het verlies van het heldhaftige Heracles: 3-4.

Bjorn Wind interviewde Luka Kulenović, maker van twee goals tegen Ajax. Bekijk de video:

Altijd lastig

Met spits Bryan Robbey in de basis en Wout Weghorst op de bank tegen zijn oude club, begonnen de Amsterdammers aan de altijd lastige uitwedstrijd tegen Heracles. Bij Heracles had trainer Erwin van de Looi opnieuw gekozen voor Brian de Keersmaecker als aanvoerder op het middenveld waardoor Justin Hoogma weer genoegen moest nemen met een plek op de bank.

Kulenovic opent de score

Brobbey kreeg de eerste kans voor Ajax toen hij na zo'n tien minuten plotseling de bal voor zijn voeten kreeg. Maar hij schoot te gehaast om de bal naast keeper De Keijzer te tikken. Vlak daarna was Luka Kulenovic wel trefzeker. Terwijl Heracles nauwelijks in het strafschopgebied van Ajax was geweest, wist hij Remco Pasveer te verrassen nadat de bal nog van richting was veranderd door iemand uit de rommelige Ajaxverdediging. Mimeirel Benita kreeg na 20 minuten de tweede grote kans, maar hij vond Remco Pasveer in de weg staan.

Wereldgoal Mario Engels
Het was Davy Klaassen die met al zijn ervaring Ajax weer in de wedstrijd bracht. Na een prima uitgespeelde aanval schoot hij de bal beheerst naast De Keijzer. Maar het was uitblinker Mario Engels die de Amsterdammers even daarna een lesje doelpunten maken gaf. Josip Sutalo gaf hem op het middenveld om onbegrijpelijke redenen de bal in de voeten. De Duitser dacht niet na maar haalde uit voor een lange afstands-lob over Pasveer heen die veel te ver van zijn goal af stond. Daardoor was de oud Heraclesdoelman kansloos, ook al wist die zijn vingers er nog tegen aan te krijgen. Een onwaarschijnlijke prachtgoal die ongetwijfeld de wereld over zal gaan.

Ajax komt terug
Heracles kon er niet lang van genieten. Want na vijf minuten maakte Bertrand Traore die tot dan toe geen fatsoenlijke bal had geraakt er 2-2 van, na gestuntel in de Almelose verdediging. In het Asitostadion waren we toen nog maar een half uur onderweg en het recordaantal van 12.161 bezoekers had al vier doelpunten gezien.

Brobbey niet scherp
Ajax begon furieus aan de tweede helft en al na een minuut kwam Brobbey oog in oog met De Keijzer te staan, maar opnieuw was de Amsterdamse spits niet scherp. Mario Engels kon even later opnieuw zorgen voor een stunt toen hij slim alleen voor de goal kwam. Maar zijn rollertje eindigde tergend langzaam tegen de paal.

Grote kans

In de 52-ste minuut volgde alweer een grote kans voor Heracles. Als Suf Podgoreanu de bal had afgegeven, was Heracles zeker op voorsprong gekomen, maar helaas ging de Israëliër voor eigen gewin. Zijn schot was een gemakkelijke prooi voot Remco Pasveer.

Weghorst brengt Ajax terug
Heracles kwam gaandeweg de tweede helft eigenlijk alleen nog maar toe aan verdedigen. En met de ingebrachte Wout Weghorst werd Ajax steeds gevaarlijker. Het was ook de oud-Heraclied die de Amsterdammers na 64 minuten op voorsprong bracht nadat hij helemaal vrij was gelaten bij de tweede paal. Maar Heracles weigerde zich gewonnen te geven.

Vlammend schot

Vlak na de spelhervatting kreeg Podgoreaunu opnieuw een grote kans. Dit keer spatte zijn vlammende schot uiteen op de lat. Ivan Mesik passeerde Pasveer even later wel, op aangeven van de ingevallen Thomas Bruns, maar de Slowaak stond buitenspel. Het was duidelijk: Heracles wilde niet opgeven. En dat onverzettelijke straalde Jan Zamburek uit toen hij zich een weg baande door de Amsterdamse verdediging en uiteindelijk Kulenovic wist te vinden. Die deed wat hij moest doen en knalde het zesde doelpunt van de middag binnen.

Weghorst benut penalty
Voor het zevende doelpunt was de hulp van scheidsrechter Van de Graaff nodig die De Keersmaecker na een duwtje met twee keer geel van het veld stuurde en Ajax in de 81-ste minuut een strafschop gaf die heel beheerst werd benut door Wout Weghorst. Zo werd de oud-Heraclied de matchwinner van deze knotsgekke voetbalmiddag. Een middag waar ze in Almelo nog lang over zullen napraten. En die gezien het spel en de strijdlust van Heracles zeker perspectief biedt.