Heracles loopt play - offs mis

Zondag 16 mei 2021
Heracles heeft de laatste competitiewedstrijd van het seizoen verloren. In Alkmaar werd het 5-0 tegen AZ. Door dit verlies eindigt Heracles op de 9e plek en lopen ze deelname aan de play-offs om een plek in de tweede kwalificatieronde van de nieuwe Europa Conference League net mis.

De opdracht vooraf was simpel: niet verliezen en zelfs dan was men nog afhankelijk van de uitslag in Heerenveen. AZ had alleen nog een theoretische kans om PSV van de tweede plaats te verdringen. Heracles trainer Wormuth kon niet beschikken over de geschorste Pröpper, de geblesseerde Vloet en de zieke Rente. Zijn collega, AZ coach Jansen, kon weer een beroep doen op de herstelde spelers Wit en Boadu.

AZ laat op voorsprong
AZ neemt vanaf het beginsignaal het initiatief en zet Heracles onder druk. Met spaarzame aanvallen komt Heracles af en toe in de buurt van het doel van Bizot. Namens AZ creëren Karlsson en Boadu mogelijkheden, maar de Heracles verdediging blijft in de begin fase simpel overeind. Ondertussen sijpelt ook het gunstige scoreverloop voor Sparta in Heerenveen door, waardoor de deelname aan de play-offs steeds verder uit beeld verdwijnt.

Na 20 minuten een opleving van Heracles kant. Kiomourtzoglou ziet zijn kopbal na een voorzet van Quagliata via de paal in de handen van de Alkmaarse sluitpost belanden. Kort daarop weer een kans voor de bezoekers met een kopbal van Bakis, maar ook deze treft geen doel. Na deze korte opleving is het weer eenrichtingsverkeer richting de Almelose sluitpost Blaswich. Bij een van de aanvallen wordt Midtsjö gevloerd. Na intensieve beoordeling van de beelden door de VAR en scheidsrechter Kamphuis wordt de in eerste instantie toegekende penalty alsnog omgezet in een vrije trap net buiten de zestien. Een vrije trap die vervolgens geen doelpunt oplevert. Richting de rust verandert er weinig in het spelbeeld. AZ blijft de bovenliggende partij, maar weet dit niet om te zetten in doelpunten. Tot de 41e minuut, als Boadu vanuit de rebound binnen tikt en de 1-0 ruststand op de borden brengt.

Victorie voor AZ
Beide teams komen na de thee ongewijzigd uit de catacomben en ook het spelbeeld wijzigt niet. AZ neemt het initiatief en verdubbelt al snel de voorsprong. Karlsson weet vanaf links de verre hoek te vinden en zorgt voor de verdiende 2-0. Dezelfde Karlsson ontpopt zich als een ware kwelgeest voor de Heraclieden en tekent even later ook de 3-0 aan. PSV weet ondertussen geen afstand te nemen van FC Utrecht waardoor AZ geloof blijft houden op de 2e plaats en ze gaan onverminderd verder op jacht naar doelpunten. Bakis rondt daarnaast voor Heracles een voorzet van Quagliata af, maar na later bleek vanuit buitenspelpositie. De doelpuntenmachine van AZ komt vervolgens tot stilstand. In de 74e minuut geeft Boadu er weer een slinger aan en scoort, evenals Karlsson, zijn tweede doelpunt van de middag.

De gifbeker is voor Heracles nog niet helemaal leeg, want kort voor tijd scoort Wijndal vanuit een hotsknotsbegonia situatie na een gemiste strafschop. In de resterende tijd wordt er niet meer gescoord waardoor Heracles het seizoen afsluit met een 5-0 nederlaag. Toch stappen de spelers met opgeheven hoofd van het veld en terecht want de 9e plaats aan het eind van de competitie is een goed resultaat voor de mannen van trainer Wormuth.