Donderdag 14 mei 2020
Het afhaken van sponsoren, het leeg blijven van de stadions trekt een enorme wissel op het functioneren van de Almelose voetbalclub. Gevolg is dat er over de hele linie bezuinigd moet worden. Gevraagd is aan de spelers, de technische staf en de directie om salaris in te leveren. Ook geen bonussen en premies zolang er niet of zonder publiek gespeeld wordt.Niemand ontkomt aan het boven water houden van de club
Er wordt nog gesproken met het kantoorpersoneel waarbij onder andere ook het inleveren van salaris aan de orde komt. "Of we al het personeel in dienst kunnen houden moeten we nog nader bekijken", aldus een ongeruste algemeen directeur Rob Toussaint. Dat dit ook gevolgen zal hebben op de spelersgroep voor volgend seizoen, laat zich raden. "Maar", aldus Toussaint, "de kwaliteit blijft voorop staan vandaar dat we de contracten van Robin Pröpper, Tim Breukers en Michael Brouwer al op 1 april hebben verlengd." Toch sluit Toussaint een verlies van 20 tot 40 procent niet uit mede omdat veel sponsoren afhaken. Ook is het twijfelachtig of een begroting van 12 miljoen gehandhaafd kan blijven. In het meest slechte scenario valt dit terug naar 2,4 miljoen.
Flexibele begroting kent voordelen
Heracles werkt met een flexibele begroting en rekent per wedstrijd. Iedere club heeft hiermee te maken. Toussaint: "Misschien moeten we wel toe naar spelers contracten van een maand. Missen we acht duels dan spreek je al gauw van een miljoenenstrop. Worden dat er nog meer dan is er geen club die het overleefd."
Wat doet de staat
Minister Van Rijn, die sport in zijn portefeuille heeft, staat niet te trappelen om het betaald voetbal bij te springen: "Laat de KNVB eens komen met een plan voor de ere- en eerste divisie dan ga ik dat bestuderen en kijken wat de mogelijkheden zijn". Directeur Gudde van de KNVB heeft zo'n plan niet voorhanden en krijgt drie weken de tijd om dit op te stellen. Daarna gaan de partijen weer met elkaar om tafel.