Heracles bezorgt RKC eerste overwinning

Zaterdag 2 november 2019
Heracles Almelo is er niet in geslaagd om voor de 2e keer binnen 72 uur te winnen van RKC Waalwijk. Woensdag werd in de bekercompetitie in een waar spektakelstuk in het Erve Asito nog met 4-3 afgerekend met de Waalwijkers. Zaterdagavond werd er echter in het Waalwijkse Mandenmakers stadion in de competitie met 2-0 verloren. Wormuth was er op gebrand om te voorkomen dat Heracles het team zou zijn dat RKC de eerste overwinning bezorgde, maar zijn wellicht bange voorgevoel werd bewaarheid. Het bekerteam van afgelopen woensdag was ingeruild voor het team dat ook de laatste competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle aantrad. De bezoekers konden in Waalwijk niet beschikken over Osman en Drost. Pröpper, vooraf nog een vraagteken, stond aan de start met de aanvoerdersband om de arm.

De eerste klap is een daalder waard
De wedstrijd begon met echt vuurwerk, afgestoken naast het stadion, en het duurde niet lang voordat er op het veld ook sprake was van vuurwerk. RKC begon met een openingsoffensief en kreeg een paar opgelegde kansen om de score te openen. Goed keeperswerk van Blaswich stond een vroege voorsprong voor de Geelblauwen in de weg, maar aan niets viel te zien dat de nummer laatst van de competitie met slechts 1 schamel puntje hier aan het voetballen was. De openingstreffer in de 11e minuut was dan ook volledig verdiend. Het was Sow die de bal na een solo snoeihard via de onderkant van de lat achter Blaswich liet inslaan. Na de bevrijdende openingstreffer luwde de aanvalsdrift van RKC geenszins en de ene na de andere aanvalsgolf rolde richting de verbouwereerde Heracles verdediging. Pas na een half uur was er sprake van een staakt-het-vuren en kon Heracles ook af en toe uit de loopgraven komen en de middellijn oversteken wat in de 33e minuut leidde tot een mogelijkheid voor Czyborra die bijna keeper Vaessen verraste maar zijn inzet gekeerd zag door de RKC-goalie. De kans voor Heracles betekende geen ommekeer, want het waren wederom de gastheren die het initiatief namen en het vijandelijke doel bleven bestoken. Dit leverde in het verdere verloop van de 1e helft geen doelpunten meer op. Heracles wist er nog een slotoffensief uit te persen en kreeg vlak voor rust nogmaals een goede gelegenheid om op gelijke hoogte te komen, maar ook ditmaal wist Vaessen zijn doel schoon te houden na een inzet van Dessers.

Verdiende overwinning voor RKC
Ook de 2e helft begon met vuurwerk. Koud op het veld na een bakje thee schoot Leemans vanuit een vrije trap van net buiten de 16 tegen het aluminium , waarbij Blaswich aan de grond genageld toekeek. Heracles kreeg mogelijkheden, maar had het vizier niet op scherp staan en ook RKC ging slordig om met de kansen die ze kreeg, waardoor het verschil beperkt bleef tot 1 doelpunt en de spanning in de wedstrijd bleef. Met nog een half uur te spelen gooide Wormuth er een dubbele wissel tegenaan, maar ook dit sorteerde niet het gewenste effect. Integendeel, RKC raakte niet onder de indruk van de verse krachten en creëerde zelf de beste kansen, met als hoogtepunt de omhaal van Mulder die in schoonheid stierf op de lat. RKC bleek niet in staat om de genadeklap toe te brengen, waardoor de Almeloërs hoop bleven houden op een draaglijk resultaat. In het laatste kwartier van de wedstrijd werd deze ijdele hoop niet bewaarheid. RKC bleef simpelweg overeind en trok de wedstrijd en de eerste 3-punter van dit seizoen volkomen verdiend over de streep. De suprematie werd in de allerlaatste minuut nogmaals benadrukt door wederom een mooi doelpunt van RKC, ditmaal een schuiver van Vermeulen. Zaterdag krijgt Heracles de kans om het geschonden blazoen op te poetsen als het in eigen huis aantreedt tegen het Venlose VVV.

RKC Waalwijk Vaessen (GK),Gaari, Delcroix, H.Mulder, Bakari, Rienstra © (Van Weert/86), Spierings, Leemans, Maatsen, Vente (Vermeulen/81), Sow.

Heracles Almelo Blaswich GK), Bakboord, Pröpper ©, Knoester, Czyborra, Merkel (Szöke/84), Mauro Júnior, Kiomourtzoglou, Van der Water (Bijleveld/61), Dessers, Dos Santos (Konings/62).