Europese droom ver weg voor Heracles

Zaterdag 18 mei 2019
Heracles heeft de eerste wedstrijd in de play-offs voor Europees voetbal verloren. In eigen huis werd het 0-2 tegen FC Utrecht. Een stand die reeds bij rust was bereikt. Met deze uitslag hebben de Heraclieden een slechte uitgangspositie voor de return dinsdag in de Domstad. Bij de Almeloërs ontbraken Peterson, Rossmann, Pröpper en Jakubiak. Trainer Advocaat van de bezoekers kon niet beschikken over de geschorste aanvoerder Janssen. Daarnaast zag hij in de warming-up Letschert afvallen.

Strafschop brengt de ommekeer
De opdracht van het publiek aan de spelers liet aan duidelijkheid niets te wensen over: Ga voor goud! Heracles zocht dan ook direct het doel van Utrecht goalie Jensen op, maar moest bedacht zijn voor de counters van de bezoekers. FC Utrecht was niet naar Almelo afgereisd om 90 minuten voor het doel te gaan hangen waardoor het spel over en weer ging met mogelijkheden voor beide teams. Na een kwartier de eerste echte grote kans voor Heracles; Breukers zette de bal vanaf rechts strak voor, maar de voorzet werd door Dalmau niet verzilverd, mede door ingrijpen van Utrecht verdediger van der Maarel. Kort daarop weer een riante mogelijkheid als Utrecht keeper Jensen een zwabberbal van Kuwas ternauwernood tot corner kan verwerken. Heracles kreeg gaandeweg de eerste helft steeds meer overwicht waardoor het spel zich veelal op de Utrechtse helft afspeelde. Ondanks dat Heracles op dat moment het betere van het spel had was het Utrecht dat op voorsprong kwam. In de 34e minuut vloerde Merkel Bazoer in het strafschopgebied. De toegekende penalty werd door Gustafson onberispelijk binnen geschoten. De strafschop betekende de ommekeer want nog voor rust verdubbelde Utrecht de voorsprong. Een vrije trap, genomen door Gavory, werd door Dessers binnen gekopt.

Met de moed der wanhoop
Na de thee bleef Merkel achter in de kleedkamer. Voor hem in de plaats kwam Duarte de gelederen versterken. Ook hij kon het verschil niet maken en FC Utrecht bleef vrij gemakkelijk overeind. Dos Santos kwam nog het dichtste bij de aansluittreffer, maar zijn inzet werd door van der Maarel vakkundig onderschept. Met nog een half uur te spelen werd Konings ingebracht voor Drost. Kort daarop wederom een goede kans voor de zwart-witten; een pegel van Osman werd door Jensen niet volledig onschadelijk gemaakt waarna Dalmau de bal voor het intikken had, maar zijn inzet ging over. Dezelfde Dalmau kreeg 10 minuten voor tijd nog een goede kans, maar zijn kopbal belandde in de handen van Jensen. Heracles bleef manmoedig aanvallen, af en toe met de moed der wanhoop, maar er zat niet genoeg overtuiging achter om de bezoekers in de problemen te brengen. Heracles zal in de return dinsdag uit een heel ander vaatje moeten gaan tappen om de Europese droom levend te houden. De wedstrijd begint om 18:30 uur in Stadion Galgenwaard.

Heracles Almelo Blaswich (GK), Breukers ©, Knoester, Van den Buijs, Czyborra, Osman, Drost (Konings/62), Merkel (Duarte/46), Kuwas, Dalmau, Dos Santos.
FC Utrecht Jensen (GK), Klaiber, Van der Maarel ©, Bergström, Gavory, Bazoer, Van Overeem (Strieder/55), Van de Streek, Gustafson, Kerk (Boussaid/86), Dessers (Görtler/75).