Heracles liet kostbare punten achter in Alkmaar

Dinsdag 23 april 2019
Trainer Frank Wormuth had het maandag al gezegd: "We hebben eigenlijk nog vier punten nodig voor de play offs." Jammer dat die droom niet uitkwam. In Almaar wist AZ toch met 2-1 te winnen. En terecht. Heracles Almelo kon in de eerste helft niet genoeg brengen en dat was in de 2e heft terug te zien.

Jubilarissen
Bij Heracles Almelo twee jubilarissen. Tim Breukers speelde zijn 250 wedstrijd in het betaalde voetbal. Hij deed dat niet alleen bij Heracles maar ook bij de buren FC Twente. Ook invaller Jesper Drost had wat te vieren. Hij kwam voor de 200e keer in actie. Hij deed dat dus bij Heracles Almelo, bij FC Groningen en PEC Zwolle.

Een voorzichtige eerste helft
AZ begon beter aan de eerste helft dan Heracles Almelo. Heracles Almelo kon dus niet in het spel komen. Een spanning die geen goed voetbal liet zien. De eerste Heracles-aanval kwam pas na een minuut of twintig. Ondertussen had AZ al de eerste goal op haar naam staan. In de 8e minuut maakte Stengs zich op de rand van het strafschopgebied keurig vrij en liet een schot los waar keeper Blaswich geen antwoord op had. Heracles Almelo probeerde beter te voetballen maar dat ging niet helemaal goed. Gelukkig had de club keeper Blaswich nog die af en toe goede reddingen liet zien. Toch kwam Heracles een kwartier voor rust beter in de wedstrijd. Eerst was het Czyborra die van eigen helft een run ondernam en de bal in het strafschopgebied van AZ de voorzet gaf aan Dalmau die AZ-keeper Bizot zijn poging zag redden. In de 41e minuut was het wel raak. Kuwas had zich vlak voor het strafschopgebied mooi vrijgemaakt en zijn schot verraste de keeper wel, 1-1. De laatste minuten stelden eigenlijk niets meer voor.

Een andere tweede helft
Heracles kwam ongewijzigd weer uit de kleedkamer maar wel met de nodige aandachtspunten van trainer Wormuth bij zich. Er was een ander Heracles zichtbaar. Toch was het AZ dat in de 54e minuut de 2-1 dacht binnen te halen. Gelukkig zag de VAR dat er een speler uit buitenspel kwam en werd de goal afgekeurd. Het duurde tot de 66e minuut dat de 2-1 wel viel. Gudmonsson had er twee pogingen voor nodig om de scoren. Eerst tegen de paal en de tweede poging werd keurig ingeschoten. Heracles Almelo bleef aanvallen. Trainer Wormuth wissende in de 57e minuut Dos Santos voor Duarte. Dit kwam de aanval ten goede. De geblesseerde Peterson werd in de 69e minuut vervangen door Jesper Drost. In de zelfde minuut was er een mooie kans voor Duarte om de gelijkmaker te scoren. De AZ-keeper deed wat hij moest doen en redde de bal. Ondertussen was Konings voor Osman in het veld gekomen. De laatste minuten, inclusief de vijf extra minuten, probeerde Heracles Almelo nog de gelijkmaker te realiseren, maar dat lukte dus niet.

Opstellingen
AZ: Bizot, Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Wijndal, Midtsjø (88. Wuytens), Maher, Til (aanv.) , Stengs, Seuntjens (83.Myron Boadu) en Gudmundsson.

Heracles Almelo: Blaswich (GK), Breukers (aanv.), Rossmann, Van den Buijs, Czyborra, Merkel, Osman (83. Konings), Dos Santos (57. Duarte), Kuwas, Dalmau en Peterson (69.Drost).

Scheidsrechter : Siemen Mulder
Gele kaart: Wijndal, Gudmundsson en Koopmeinders (allen AZ), Konings (Heracles)

Scoreverloop AZ - Heracles Almelo 2-1 (1-1)
8e min. Stengs 1-0, 41e min. Kuwas 1-1 en in de 66e min. Gudmundsson 2-1

(foto: Website Heracles)

Luister naar trainer Frank Wormuth, verdediger Lennart Czyborra en invaller Lerin Duarte.