Heracles blijft in de race voor de play-offs

Vrijdag 19 april 2019
Heracles Almelo heeft de op één na laatste thuiswedstrijd van deze competitie gewonnen. In eigen huis werd het 2-1 tegen Heerenveen na een 1-1 ruststand. Door deze zwaarbevochten overwinning blijft Heracles in de race voor een plekje bij de play-offs en houdt daarmee zicht op Europees voetbal. Bij Heracles ontbraken de geblesseerde Pröpper en de niet geheel fitte Jakubiak. Heerenveen trainer Jansen, de opvolger van de onlangs ontslagen Olde Riekerink, kon beschikken over een fitte selectie, inclusief de teruggekeerde Lammers en Schaars. De thuisclub is met een 6e plek nog in de race voor de play-offs om zo een Europees ticket te bemachtigen. De bezoekers zijn uitgespeeld in deze competitie.

Strafschoppen zorgden voor de doelpunten
Heerenveen voelde geen enkele druk en voetbalde vrijuit. Bij Heracles was het duidelijk dat de beide resterende thuiswedstrijden tegen Heerenveen en Excelsior 6 punten op moeten leveren. Het spel oogde daardoor in het begin rommelig en de Friese bezoekers konden in de beginfase moeiteloos stand houden en zelf ook regelmatig in de buurt van keeper Blaswich opduiken. Na 23 minuten spelen kroop Heracles door het oog van de naald. Van Amersfoort scoorde en scheidsrechter Kooij wees in eerste instantie gedecideerd naar de middenstip, maar kwam direct op zijn beslissing terug aangezien aan de doelpoging een overtreding op Breukers vooraf was gegaan. Even later werd er weer gescoord en ditmaal wel rechtmatig en - ook niet onbelangrijk - door Heracles. Kuwas benutte een penalty nadat hij binnen de 16 onderuit was gehaald door Kobayashi. Kort voor rust kwam Heerenveen langszij. Ook dit keer werd er gescoord vanuit een strafschop, snoeihard binnen geschoten door Lammers. Een overtreding van Czyborra op Van Bergen ging hieraan vooraf. Heerenveen keeper Hahn hield zijn ploeg vervolgens in de race door zich niet laten verrassen in de korte hoek door Dalmau. Heerenveen kreeg nog een kans om met een voorsprong de rust in te gaan maar tijdens een hots-knots-begonia momentje wist uitblinker Blaswich op miraculeuze wijze zijn doel schoon te houden.

Toch de overwinning
Net als in de eerste helft was er ook na de thee geen bovenliggende partij. Beide ploegen kregen kansen om op voorsprong te komen, maar het spel was eerder spannend dan goed te noemen. Dalmau bracht 20 minuten voor tijd de zwart-witten weer op voorsprong. Vanuit een corner van Osman schoot hij de bal onberispelijk binnen achter de kansloze Hahn. Heracles kreeg een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong verder uit te bouwen, maar in een onvervalste scrimmage ging de bal alle kanten op, maar niet in het doel. Ondanks het feit dat Heerenveen in de slotfase nog een aantal keren gevaarlijk doorkwam, wist Heracles de overwinning over de streep te trekken. Dinsdag wacht Heracles de lastige uitwedstrijd in Alkmaar tegen AZ.

Heracles Almelo Blaswich (GK), Breukers ©, Rossmann, van den Buijs, Czyborra, Osman, Dos Santos (Knoester/87), Merkel, Kuwas (Van der Water/75), Dalmau (Konings/80), Peterson.
Heerenveen Hahn (GK), Schmidt, Höegh ©, Pierie, Woudenberg (Johnsen/81), Rienstra, Vlap (Thorsby/81), Kobayashi (Hornkamp/88), Van Bergen, Lammers, Van Amersfoort.