Haags kwartiertje nekt Heracles

Zondag 3 februari 2019
Heracles Almelo heeft in de Hofstad verloren van ADO Den Haag. Na 90 minuten prijkte de 2-0 op het scorebord. De wedstrijd werd vooraf bestempeld als meer dan belangrijk. Na twee nederlagen tegen FC Groningen en PEC Zwolle zou een nieuwe nederlaag meer verlies opleveren dan alleen drie punten. Heracles trainer Wormuth kon niet beschikken over de geschorste Merkel en de geblesseerde Pröpper, Breukers en Jakubiak. Konings maakte zijn basisdebuut.

Bijna een droomstart voor ADO
Vlak voor de aftrap werd er afscheid genomen van oud-ADO speler Johnsen. De Noorse spits verkaste afgelopen zomer van ADO Den Haag naar AZ. Na 42 seconden al sensatie na een doelpunt van Falkenburg die met het hoofd scoorde uit een vrije trap. De vreugde in het stadion was echter van korte duur want scheidsrechter Mulder keurde het doelpunt af wegens buitenspel. Na 5 minuten het eerste wapenfeit van het wakker geschudde Heracles als aanvoerder Kuwas op het doel mag schieten maar zijn inzet leverde niet de gewenste droomstart op. Kort daarop een kans voor de gastheren; Becker stoomde vanaf links op, mikte in de verre hoek, maar zijn inzet werd gepareerd door goalie Blaswich. De betere kansen waren op dat moment voor de Hagenezen; El Khayati schoot op aangeven van Becker vanaf rechts in de handen van Blaswich en een schot van Beugelsdijk onderging hetzelfde lot. In het verdere verloop van de eerste helft daalde de aanvalsdrift en precisie van ADO en kon Heracles makkelijk stand houden.

2e helft duurt een kwartier te lang
Na de thee voert ADO de druk op het doel van de zwart-witten op, maar de beste kans kwam in de 50e minuut voor Heracles; vanuit een snel uitgevoerde counter mocht Kuwas in het strafschopgebied aanleggen voor een schot maar deze werd geblokt door een Haags been. Kort daarop weer een mooie kans voor de bezoekers; dit keer strandde de poging van debutant Konings in schoonheid. Na een kwartier liep Van Hintum tegen een gele kaart op bij een overtreding om een gevaarlijke uitbraak van ADO te onderbreken. De wedstrijd won geleidelijk aan amusementswaarde; met name ADO rammelde steeds vaker aan de poorten van de Heracles verdediging zonder dat deze open gingen. Daarnaast kon Heracles plaagstootjes uitdelen door snelle uitvallen. Tijdens het beruchte Haags kwartiertje bezweek de verdedigingslinie van de bezoekers alsnog. Necid, koud in het veld, mocht op aangeven van Kanon een kanonskegel afvuren die onhoudbaar insloeg. Vlak voor tijd bezegelde dezelfde Necid definitief het verlies voor Heracles. Een voorzet vanaf rechts werd door de Man of the Match vakkundig binnen gekopt.
Zaterdag speelt Heracles in het eigen Polmanstadion tegen Ajax en mag dan op zoek gaan naar de eerste punten na de winterstop. Door zijn gele kaart moet Van Hintum de wedstrijd vanaf de tribune bijwonen.

ADO den Haag Zwinkels (GK), Troupée, Beugelsdijk, Kanon, Meijers ©, Immers, El Khayati (Malone/91), Bakker, Becker, Falkenburg (Necid/69), Lorenzen (Hooi/46).
Heracles Almelo Blaswich (GK), Droste (van de Berg/91), Rossmann, van Hintum, Czyborra, Osman, Drost, van Nieff, Kuwas ©, Dalmau, Konings (Peterson/86).