Heracles in de slotfase onderuit

Zaterdag 3 november 2018
Een avondje Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda; oftewel: NAC uit, altijd lastig. In een uitverkocht en sfeervol Rat Verlegh stadion, vernoemd naar Antoon Verlegh die de bijnaam Rat had, trapt Heracles om 18:30 uur af tegen de gastheren die uiterst teleurstellend onderin bivakkeren. Heracles kan niet beschikken over Pröpper, Jakubiak, Hardeveld en van der Water; bij de gastheren ontbreken Nijholt en Mets. Vooraf aan de wedstrijd is er een ontmoeting in een ongedwongen sfeer op het supportersplein tussen de 200 meegereisde zwart-wit supporters en de NAC aanhangers. Een mooi initiatief van beide clubs dat navolging verdient.

Verdiende voorsprong voor NAC
NAC, opgezweept door de fanatieke aanhang, begint voortvarend aan de wedstrijd en zoekt het doel op van keeper Blaswich. De aanvalsdrang levert al vrij snel een gele kaart op voor van den Buijs, maar verder onheil blijft Heracles bespaart in de openingsfase. Als enige wapenfeit voor de bezoekers geldt een schot van Peterson dat onderweg van richting wordt veranderd. Na een kwartier luwt de Brabantse storm en krijgt Heracles meer grip op het spel, met onder andere als resultaat een kans voor Kuwas die door de verdediging slalomt, maar zijn inzet gaat naast. In de 21e minuut valt alsnog de verdiende openingstreffer voor de zwart-gelen. Vanuit een corner pikt Ilic de bal op en schiet vanuit een zeer moeilijke hoek de bal binnen. Halverwege de eerste helft wordt het spel even grimmig met 2 gele kaarten voor beide teams tot gevolg. Heracles creëert een veldoverwicht, maar voetbalt erg slordig waardoor NAC en de voorsprong niet in gevaar komen. Vlak voor rust een tegenvaller voor Heracles als Rossmann geblesseerd raakt en vervangen moet worden door Sama. De eerste helft eindigt met een vrije trap van Kuwas die vanaf links mag uithalen, echter zonder het gewenste resultaat.

Heracles komt terug, maar niet voldoende
Met Dalmau voor Drost begint Heracles aan de tweede helft waar het op jacht moet naar de gelijkmaker. Vanuit een vrije trap vanaf 30 meter krijgt Osman de kans, maar zijn schot belandt in de handen van sluitpost van Leer. Ook NAC krijgt kansen waaronder voor El Allouchi, als er een aantal mensen uitglijden in de zestien, maar Sama blokkeert zijn inzet. De gelijkmaker valt na een kwartier in de tweede helft. De aanval wordt op rechts opgezet waarna Kuwas in stelling wordt gebracht en met een schuiver in de verre hoek doel raakt. Kort daarop bijna de voorsprong voor de zwart-witten maar de inzet van Peterson schampt de paal. Ondanks dat Heracles blijft aandringen komt het niet tot echt opgelegde kansen. NAC blijft eenvoudig overeind en kan met enkele snel uitgespeelde counters voor gevaar zorgen. Richting het eind van de wedstrijd wordt het spel wederom rommelig en de wedstrijd is eerder spannend dan mooi. in de 85e minuut een kans voor Peterson die vanaf links op komt stomen maar stuit op de goalie van NAC. In de slotfase alsnog de 2-1 en de overwinning voor NAC. Te Vrede mag op links de bal aannemen en schiet de bal van dichtbij achter Blaswich. Heracles, met Vermeij voor van den Buis, perst er nog een keer alles uit, maar een tweede gelijkmaker blijft uit. Een teleurstellend resultaat voor de Heraclieden die zondag op jacht kunnen naar eerherstel als Feyenoord op bezoek komt in het Polmanstadion.

NAC Breda van Leer (GK), Sporkslede, Koch©, Palmer-Brown, Carolina, Rosheuvel, Reuvers (Verschueren/69), Ilic (Korte/58), Kali, El Allouchi (van Hooijdonk/89), Te Vrede
Heracles Almelo Blaswich(GK), Breukers©, Rossmann (Sama/42), van den Buijs (Vermeij/89), van Hintum, Merkel, Osman, Duarte, Drost (Dalmau/46), Kuwas, Peterson