Heracles houdt voorsprong niet vast

Zaterdag 27 oktober 2018
Een herfstige zaterdagavond in Zwolle. De plaatselijke PEC, nummer 14 op de ranglijst, ontvangt nummer 4 Heracles dat aantreedt zonder Pröpper, Jakubiak, Hardeveld, van de Berg en van der Water. Heracles trainer Wormuth hanteert dit keer het principe "never change a winning team" waardoor dezelfde basis-elf dat Groningen versloeg bij het beginsignaal op het veld staat. De laatste ontmoeting in Zwolle werd door PEC gewonnen met 2-1 waarbij Mokhtar voor beide Zwolse doelpunten zorgde.

Een onstuimig begin
Gesteund door 500 supporters in het uitvak begint Heracles om 20:45 uur in het Mac3park (wie bedenkt zo'n naam?) stadion aan de opdracht om drie punten mee naar Almelo te nemen, hetgeen zij aan de stand op de ranglijst min of meer verplicht zijn. Toch is het PEC dat de eerste kansen krijgt. Flemming legt bij de tweede paal de bal terug op Namli die de kans echter niet weet te verzilveren. Even later is het Flemming zelf die de bal recht in de handen van keeper Blaswich kopt. Het openingsoffensief van de Zwollenaren houdt aan en Heracles kan slechts spaarzaam counteren. Na 10 minuten luwt de herfststorm enigszins en komt de wedstrijd meer in evenwicht. In de 17e minuut een geweldige opsteker voor de bezoekers. Een vrije trap vanaf 20 meter van Kuwas spat op de lat uiteen maar in de rebound kopt Dalmau de bal binnen. PEC trekt ten strijde en gaat op zoek naar de gelijkmaker, maar Heracles blijft vrij simpel op de been. Na een half uur spelen krijgt Heracles een kans om de voorsprong te verdubbelen maar de vlammende vrije trap van Kuwas gaat net over. In het laatste kwartier van de eerste helft krijgt Heracles steeds meer grip op het spel van de gastheren en komt het zelf meer en meer aan aanvallen toe. In de 42e minuut nog wel een dot van een kans voor PEC, maar Blaswich tikt de inzet van Flemming tot corner. De daaropvolgende hoekschop gaat aan alles en iedereen voorbij waardoor de zwart-witten met een voorsprong de rooibosthee opzoeken.

Alsnog de gelijkmaker
De tweede helft begint waar de eerste helft is geëindigd; Heracles heeft een veldoverwicht hetgeen direct al resulteert in een goede kans voor Drost. Hij besluit niet voor eigen gewin te gaan en de bal af te spelen, maar de Zwolle verdediger Lam voorkomt verder onheil voor PEC. Gaandeweg de wedstrijd wordt het spel van beide teams rommelig hetgeen de amusementswaarde niet ten goede komt. Vervolgens pakt PEC het initiatief en drukt het Heracles in de verdediging. In de 67e minuut veert het Zwolse publiek op bij een schot van Namli die het doel niet raakt. De afkorting PEC staat voor Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie. En inderdaad, van wanhoop is ook vanavond geen sprake en de gelijkmaker valt alsnog. Van Duinen haalt de trekker over na een voorzet vanaf rechts van Ehezibue. Ook daarna houdt PEC druk op de verdediging van de Almeloërs hetgeen tot een aantal hachelijke situaties, maar niet tot doelpunten leidt. Met geknepen billen trekt Heracles uiteindelijk het ene punt over de streep. Zaterdag speelt Heracles wederom een uitwedstrijd; ditmaal in Breda tegen het laaggeklasseerde NAC.

PEC van der Hart (GK), Ehizibue ©, Lachman, Lam, Paal, Leemans (Genreau/60), Hamer, Dekker (Bouy/69), Namli, van Duinen, Flemming.
Heracles Blaswich (GK), Breukers ©, Rossmann, van den Buijs, van Hintum, Drost, van Nieff (Osman/72), Merkel, Kuwas (Duarte/69), Dalmau (Vermeij/84), Peterson.