Heracles stuurt Groningen verkeerde pad op

Zondag 21 oktober 2018
Vanmiddag onder een mager herfstbokzonnetje F.C. Groningen op bezoek. Ondanks de lage klassering zijn de Grunningers zeker een tegenstander van formaat die ooit uit zijn as zal herrijzen. Oud-Heraclied en Groningen aanvoerder te Wierik zet de verwachtingen vooraf onder druk door te stellen: "Het moet wel een keer gaan gebeuren". Prima, denkt iedere Heraclied, maar niet vandaag. Bij Heracles, mentaal herstellend van de oorwassing tegen Vitesse, geen Pröpper, Hardeveld,Jakubiak en Van der Water. Bij de bezoekers ontbreken Breij en Pohl op het wedstrijdformulier.

Hoofdrol voor de VAR
Scheidsrechter Martin van den Kerkhof geeft om half drie het beginsignaal en voor Heracles is dit het signaal om direct het doel van Groningen keeper Padt op te zoeken. Dit resulteert al snel in een reusachtige kans voor Dalmau die zijn inzet, op aangeven van Kuwas, voorlangs ziet gaan. Heracles behoudt het overwicht en even later is het Van Hintum die van grote afstand mag aanhalen voor een pegel die net over gaat. De eerste kans voor de bezoekers is meteen een hele grote, maar het schot van Mahi gaat via keeper Blaswich en de lat over het doel. Even later is het wel raak als dezelfde Mahi door de verdediging slalomt en met een droge schuiver het doel raakt. De gastheren gaan op zoek naar de gelijkmaker en vinden deze ook. In de 25e minuut heeft doelman Padt in eerste instantie nog een antwoord op het schot van Merkel, maar in de rebound kopt Dalmau de verdiende 1-1 binnen. In de 34e minuut wordt Heracles een kans op de voorsprong ontnomen. Scheidsrechter Van den Kerkhof wijst naar de elf meter nadat Dalmau naar de grond is getrokken. Na beoordeling van de VAR beelden komt hij echter op zijn beslissing terug. Vlak voor rust een identiek moment maar dit keer is het Groningen dat na ingrijpen van de VAR een eerder toegekende strafschop niet mag nemen.

Groningen van het padje af
Direct in de 2e helft sensatie als Groningen sluitpost Padt danig van het padje raakt en een ogenschijnlijk simpele voorzet van Kuwas door de benen laat glippen waarna Dalmau zijn 2e doelpunt van de middag binnen mag tikken. Heracles maakt het karwei vervolgens niet af, waardoor Groningen in de wedstrijd blijft en kansen krijgt op de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd zelfs een geweldige mogelijkheid, maar de paal en Breukers voorkomen onheil voor de thuisclub. Kort daarop valt de wedstrijd in het slot als na een mooi opgezette counter Kuwas op aangeven van Peterson vanaf links de bal binnen loopt. In het restant van de wedstrijd kan Groningen geen vuist meer maken. Heracles wel; bij het ingaan van de blessuretijd zet Kuwas met een prachtig genomen vrije trap de eindstand van 4-1 op de borden. Drie verdiende punten voor de Heraclieden die lekker bovenin blijven meedraaien. Zaterdag gaat Heracles vol goede moed naar Zwolle waar het aantreedt tegen P.E.C. dat zondag verloor van Feyenoord.

Heracles Almelo Blaswich (K), Breukers ©, Rossmann, Van den Buijs (Csyborra/46), Van Hintum, Van Nieff, Drost, Merkel, Kuwas, Dalmau (Duarte/77), Peterson (Erkilinc/89).

FC Groningen Padt (K),Te Wierik ©, Memisevic, Chabot, Handwerker (Mendes Moreira/80), Zeefuik, Warmerdam, Hrustic (Freriks/66), Antuna (Cassierra/55), Doan, Mahi.

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof

Kaarten
Geel: Hrustic, Warmerdam (beiden FC Groningen)

Heracles Almelo - FC Groningen 4-1 (1-1)

Scoreverloop 14. 0-1 Mahi, 25. 1-1 Dalmau, 46. 2-1 Dalmau, 77. 3-1 Kuwas, 92. 4-1 Kuwas.

Luister naar de interviews van trainer Frank Wormuth en de spelers Lerin Duarte en Jesper Drost.