Heracles veegt titelkandidaat van de mat

Zaterdag 12 augustus 2017
Heracles heeft de eerste 3 punten binnen na een 2-1 winst op Ajax. En het zijn niet eens bonuspunten want Heracles was geen moment de mindere van de zelfverklaarde titelkandidaat. Heracles bood vanaf het begin goed weerstand tegen Ajax dat veel meer balbezit had. De Amsterdammers speelden grotendeels op de helft van Heracles maar kwamen nauwelijks tot kansen. De eerste doelpoging was een slap schot van Ziyech dat over ging.

Vlak daarna kreeg Kuwas voor Heracles een kans uit een snelle omschakeling maar zijn schot kon door Onana tot corner worden verwerkt. Vanuit die corner kreeg Niemeijer nog een kopkans die die bal ging ruim over het doel. Castro bewees zijn waarde voor Heracles door in de 23ste minuut een hard schot van Donny van de Beek uit de hoek te tikken. Tien minuten later bokste hij een pegel van Kluivert weg met één hand. Heracles werd nog een keer gevaarlijk met Kuwas, maar Onana kon die bal pareren. Voor rust probeerden Ziyech en Van de Beek het nog een keer maar opnieuw stond Castro in weg.

Vijf minuten na rust werd Castro toch gepasseerd door een keihard schot van Ziyech na goed doorgaan van Younes en leek het verzet van Heracles gebroken. Maar 10 minuten later passeerde Kuwas met gemak alles en iedereen van de Ajax-verdediging en kon voorgeven op Paul Gladon die de stand weer gelijk trok: 1-1. Dat doelpunt leek Heracles te ontketenen. De manier waarop Kuwas streed voor elke bal was illustrerend voor de vechtlust waarmee Heracles Ajax steeds meer onder druk zette.

Steeds opnieuw wist hij Gladon te bereiken die voor Onana opdook. Een paar keer ging diens schot nog voorlangs, één keer wist Onana ternauwernood te redden. Maar diep in de 2e helft passeerde Kuwas met gemak zowel Viergever als Van de Beek en gaf knap voor op Gladon. Dit keer was Onana kansloos: 2-1. Ook de ingevallen Klaas Jan Huntelaar kon in de laatste minuten het verschil niet meer maken al was het nog billen knijpen voor Heracles met kansen voor Ziyech en ook Huntelaar maar man of the match Bram Castro hield Heracles op de been.
Een terechte overwinning voor Heracles tegen een Ajax dat geen moment leek op de titelkandidaat die het zo graag wil zijn.

Opstelling Heracles Almelo: Bram Castro / Tim Breukers (Droste 57) / Robin Pröpper / Bart van Hintum / Brahim Darri (Petterson 77) / Paul Gladon / Joey Pelupessy / Brandley Kuwas / Peter van Ooijen / Reuven Niemeijer (g) (Monteiro 46) / Jeff Hardeveld

Opstelling Ajax: Andre Onana / Joël Veltman / Matthijs de Ligt / Donny van de Beek / Hakim Ziyech / Amin Younes / Lasse Schöne (Vaclav Cerny) / Kasper Dolberg / Nick Viergever / Mitchell Dijks (De Jong 70) / Justin Kluivert (Huntelaar)