18 dec: Project De verborgen schat van Almelo

Woensdag 24 november 2021
In het Kunst-Torentje vindt op zaterdag 18 december de opening plaats van een speciale tentoonstelling over het project 'Jeugd ontdekt de verborgen schat van Almelo'.

Ter gelegenheid hiervan is een heuse schatkaart uitgegeven over “De verborgen schat van Almelo”. Die gaat over een hele bijzondere wandschildering van een Romeinse veldslag in het Hofkeshuis aan de Grotestraat.

De schatkaart heeft de vorm van een Booqi; dit is een makkelijk opvouwbare kaart. In de schatkaart is het verhaal over onder andere de familie Hofkes te lezen die opdracht gaf tot de bijzondere wandschildering. Edwin Bosch maakte deze prachtige illustraties en gaf daarmee Egbert Hofkes voor het eerst een gezicht. In de schatkaart, ontworpen door Emma Ouderkerk, zitten leuke puzzels en er is een afbeelding van het bijzondere schilderij te zien. Met deze schatkaart heeft de stichting het Hofkeshuis de wandschildering ‘Kidsproof’ gemaakt. De schatkaart is onder andere op te halen bij de bieb en Almelo Promotie.

De expositie in het Kunst-Torentje laat een soort kijkdoos met de wandschildering zien in een verhouding van 1:6. Het Torentje is in een gezellige kerstsfeer met sfeervol licht en er zijn meerdere illustraties uit de schatkaart te zien zijn.

Geschiedenis
Op de achterste kamer van de eerste verdieping van het Hofkeshuis, dat nu een winkelpand is aan de Citypromenade (Grotestraat nr 62), bevindt zich een unieke stijlkamer met een wandschildering uit 1778. De schildering staat bekend als de verborgen schat van Almelo.

Afgebeeld is de intocht van de Romeinse veldheer Quintus Fabius Maximus Cunctator in Rome rond het jaar 220 voor Christus. De verklaring waarom deze voorstelling op die plek in Almelo is aangebracht, geeft een boeiend beeld van de Almelose geschiedenis van net voor de Franse tijd en van de bewoner van het huis, Egbert Hofkes (voor meer info over Egbert Hofkes, klik hier)

Het originele wandschilderij bestaat uit vier grote delen. In Nederland zijn er verder geen afbeeldingen te vinden van Romeinen op deze schaal. De Romeinen spraken in de 18de eeuw al tot de verbeelding en dat doen ze nog steeds.

Jongeren kunnen het schilderij, dat in privé eigendom is, zelf niet bezoeken. Daarom heeft de stichting het Hofkeshuis het project 'Jeugd ontdekt de verborgen schat van Almelo' opgezet. Hiervoor is een boekje (Booqi) en een website voor de jeugd gemaakt: romeineninalmelo.nl. (nog niet beschikbaar)

Het project van stichting het Hofkeshuis wordt mogelijk gemaakt dankzij: Prins Bernardcultuurfonds/Stadsfonds Almelo, Roggekamp Peitsch Fonds en stichting Rembrandtschildertjes.

Kunst-Torentje, Egbert Gorterstraat 5
Zaterdag 18 december, aanvang 16.00 uur
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Agenda

© 1986 - 2021 Stichting Lokale Omroep Almelo