28 nov tot 23 jan: Werken van De Haanstra’s in Hof 88

Vrijdag 19 november 2021
De Haanstra’s, een hommage in woord en beeld: het is de titel van de tentoonstelling die van zondag 28 november tot en met zondag 23 januari 2022 in Kunsthal Hof 88 gehouden wordt.

De Haanstra’s
Voor sommigen misschien bekend van de film de Fanfare van Bert Haanstra die behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Voor anderen is juist de schilderkunst de verbindende factor. Vier kunstenaars met totaal verschillende stijlen uit één Twents gezin.

Tijdens de expositie zijn de schilderijen van vader Folkert Haanstra (1884-1966) en zijn zonen Johan (1914-1911), Bert (1916-1997) en Folkert jr. (1920-1985) te bekijken. In één van de zalen wordt doorlopend de documentaire 'Glas' gedraaid, de eerste Nederlandse film die een Oscar won.

Verder zijn er verschillende lezingen (zondag 12 december '21 en zondag 16 januari '22) en wordt de film 'Alleman' op maandag 29 en dinsdag 30 november om 14.00 uur in de filmzaal Hof 88 getoond. Toegang vrij, wel met opgave via info@hof88.nl.

Verschillende stijlen
Het werk in deze tentoonstelling is afkomstig van onder meer Rijksmuseum Twenthe, museum Belvédère en uit particuliere collecties. Wat vooral zichtbaar is, zijn de verschillende stijlen van deze kunstzinnige familie. Hoe vooruitstrevend Folkert sr. was als voorloper van de kubistische stijl en de moderne vormen. En de zonen die elk hun eigen weg gingen.

Gekoesterde droom
De tentoonstelling 'De Haanstra’s' is een lang gekoesterde wens van de nakomelingen van deze Twentse kunstenaars. Grote promotor achter dit project is de Hengelose schilder Henk Lassche. Samen met Marthe Koning, kleindochter van Folkert sr, is hij verantwoordelijk voor het boek, dat
door Peggie Breitbarth is geschreven en dat tijdens de tentoonstelling wordt gepresenteerd.

Opening
In verband met de berichten omtrent het coronavirus heeft de organisatie besloten de opening in besloten kring te laten plaatsvinden. Toespraak door Folkert Haanstra. Marthe Koning-Haanstra presenteert het boek De Haanstra's. Opening door Henk Lassche. Muzikale omlijsting door Johan Bijkerk (jazzpianist) en Sem Tanate (zang).

Bezoekers
Bezoekers worden toegelaten zolang minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden en een coronapas met legitimatie wordt getoond. De openingstijden zijn elke middag van 13.30 tot 17.00 uur. Maandag gesloten. De toegang is gratis. Kijk ook op www.kunsthalhof88.nl.

Kunsthal Hof 88, Elisabethhof 6
Van zondag 28 november tot en met zondag 23 januari 2022
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Agenda

© 1986 - 2021 Stichting Lokale Omroep Almelo