30 jan: In het belang van het kind in Filmhuis

Maandag 1 november 2021
De filmdocumentaire 'In het belang van het kind' draait zondag in de Herman Finkerszaal van Theater Hof88. Kaarten zijn te bestellen via de website www.hof88.nl. De filmdocumentaire stond gepland op 28 november maar is vanwege de coronomaatregelen uitgesteld.

Over de film
Ilona is een gescheiden moeder en eigenaar van twee bedrijven. Haar leven bestaat uit werken en de strijd voor omgang met haar kinderen. De jongste twee heeft ze al meer dan drie jaar niet gezien. Als haar oudste dochter Myrthe bij haar weg wordt gehaald, lijkt ze alles verloren te hebben. Maar ze geeft de strijd niet op.

Ilona heeft alles over voor haar drie kinderen, maar door haar vechtscheiding staat ze onder toezicht van jeugdbescherming. Haar oudste dochter Myrthe woont bij haar als de kinderrechter besluit de machtiging te geven om Myrthe uit huis te plaatsen. Myrthe duikt direct onder en blijft een half jaar onvindbaar tot dat de machtiging verloopt. Eenmaal terug bij haar moeder wordt Myrthe dezelfde week nog op straat door de politie opgepakt en afgevoerd naar een crisisopvang voor tienermoeders en drugsverslaafden. Hoe gevaarlijk is Ilona als moeder? Wat gaat er gebeuren met Myrthe? En hoe heeft deze situatie zo kunnen escaleren? Gevangen in de gesloten wereld van jeugdbescherming gaat Ilona, zoals zij zegt, de strijd aan tegen leugens en bedrog.

In deze aangrijpende en filmische documentaire wordt duidelijk hoe Ilona als moeder probeert het beste te doen in het belang van haar kinderen, maar volgens de jeugdbeschermers voert zij alleen maar strijd en is zij hierdoor juist het belang van de kinderen uit het oog verloren. Een patstelling waarbij de kinderen het slachtoffer worden.

Deze documentaire van de Almeloër Ronald Voort geeft geen antwoorden maar laat zien door welke emotionele windtunnel alle betrokkenen worden geblazen waarbij niets en niemand ontzien wordt.

De film was een officiële selectie tijdens het International Filmfestival Film By The Sea van afgelopen september. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gFeMNwuh7Gk.

Actualiteit
Door het nieuws van de 1115 uithuisgeplaatste kinderen bij de toeslagenaffaire is het onderwerp jeugdzorg actueel geworden. Er wordt al gesproken over de jeugdzorgaffaire, zo bleek ook tijdens een aflevering van het NPO1 programma Khalid & Sophie van 27 oktober jongstleden.

Podcast
Omdat er zoveel verhalen binnen kwamen tijdens de researchfase van de documentaire, heeft Ronald om ook een podcastserie te maken. Het resultaat zijn 3 verhalen van ouders en 1 verhaal van een oud-jeugdbeschermer. De afleveringen zijn te beluisteren via de website www.inhetbelangvanhetkinddefilm.nl of via Spotify.

Hof 88, Filmhuis
Zondag 30 januari, aanvang 20.15 uur
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Agenda

© 1986 - 2022 Stichting Lokale Omroep Almelo