College van B en W presenteert begroting 2023 [video]

Zaterdag 1 oktober 2022
Het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft vrijdag 30 september de eerste programmabegroting van deze collegeperiode gepresenteerd.

Tekst gaat verder onder de video:


Gelijke kansen
"Het vergroten van de leefbaarheid en levendigheid van de stad is voor dit college relevanter dan ooit", benadrukte wethouder Arjen Maathuis van Financiën. "Deze begroting laat daarom voor 2023 investeringen zien in een gezonde groei van de stad, gelijke kansen voor iedereen, een groter en onderscheidend aanbod aan woningen en bedrijfsruimte en nadrukkelijke aandacht voor klimaat en milieu".

Investeringen en tekorten
In deze begroting is het coalitieakkoord ‘Bouwen aan kansen voor iedereen’ dat in het voorjaar werd gesloten tussen VVD, LAS, CDA en D66 financieel verder uitgewerkt. De begroting 2023 is sluitend en kent voor 2024 en 2025 financiële ruimte voor investeringen. Tegelijk wordt nu al zichtbaar dat vanaf 2026 tekorten gaan ontstaan. Iedere gemeente ontvangt dan minder geld uit het gemeentefonds. Het kabinet heeft toegezegd op korte termijn helderheid te geven over de financiële situatie van gemeenten vanaf 2026. Almelo dringt aan op een snelle, structurele oplossing.

Kansen en ontwikkelmogelijkheden voor iedereen
Zoals al afgesproken in het coalitieakkoord wil het college de vitaliteit van Almelo verder versterken door iedereen kansen en ontwikkelmogelijkheden te bieden. Wethouder Maathuis: “Dat vraagt om voldoende woningen, een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en kansengelijkheid. Door daarin te investeren willen we bijdragen aan de welvaart van onze stad en het welzijn van alle inwoners. Voor nu maar ook op langere termijn", aldus Maathuis.

Woonlasten
De realiteit is ook dat steeds meer inwoners steeds moeilijker het hoofd kunnen bieden aan de grote, maatschappelijke vraagstukken die hun dagelijks leven direct beïnvloeden. Hoge energierekeningen en steeds duurder wordende boodschappen maken dat veel mensen nog maar lastig rondkomen.

Het college kiest ervoor om de onroerende zaakbelasting en de riool- en afvalstoffenheffing daarom alleen te verhogen met een jaarlijkse indexatie van maximaal twee procent. Maathuis: “Veel inwoners hebben het financieel al zwaar genoeg.” Concreet betekent dit dat de woonlasten voor een gemiddeld gezin met een koopwoning vergeleken met 2022 met 24 euro omhoog gaan. Voor een (eenpersoons) huurder stijgen de woonlasten met 11,35 euro (dit bedrag is anders omdat huurders geen OZB en geen rioolheffing-eigenarendeel betalen).

Speerpunten 2023
De precieze doelen, mijlpalen en te behalen resultaten krijgen verder vorm in de uitwerking van de zes programma’s: ‘stedelijke ontwikkeling’, ‘leefbare wijken en dorpen’, ‘sociaal en vitaal’, ‘zorg en veiligheid’, ‘economie en arbeidsmarkt’ en ‘klimaat en milieu’. Voor de precieze invulling van die programmaplannen werkt het college samen met partners en organisaties in de stad. Voorafgaand aan de definitieve vaststelling van de programmaplannen gaat het college hierover nog in gesprek met de gemeenteraad.

Het college geeft aan dat het oplossen van grote, maatschappelijke opgaven bovendien om een gezamenlijke regionale inzet vraagt. Almelo wil daarin gezamenlijk optrekken en vraagt regiogemeenten daarin ook hun verantwoordelijkheid te nemen. In 2023 wil het Almelose college in ieder geval aan de slag met onderstaande speerpunten en thema’s:

• Het college wil 3.400 nieuwe woningen aan de stad toevoegen en afspraken maken over de verdeling van sociale huurwoningen in de gemeente én de regio.
• Het college wil een plan opstellen voor prioritaire en nieuwe ontwikkelgebieden voor zowel wonen als werken. Daarvoor wil het college een Platform Stedelijke Ontwikkeling oprichten. Het college wil investeren voor onder meer de ontwikkeling van de Spoorzone, het Stadsblok, het Groot Gravenkwartier en eventuele werklocaties.
• Iedereen in Almelo moet kunnen meedoen. Dat betekent dat het college wil inzetten op onder meer positieve (mentale) gezondheid en vitaliteit en de aanpak van eenzaamheid. Daarbij wil het college de samenwerking met partners verder verstevigen.
• Almelo wil inwoners actief ondersteunen bij het besparen van energie. Bewust worden van het verbruik en concrete hulp en advies door energiefixers, wooncoaches en bouwadviseurs over (maatwerk)oplossingen staan centraal in de aanpak.
• Inwoners die psychisch kwetsbaar zijn en waarbij er sprake is van veiligheidsrisico’s moeten zoveel mogelijk passende zorg krijgen. Het college wil dat bewerkstelligen door de samenwerking met ketenpartners te versterken en nieuwe interventies te ontwikkelen en toe te gaan passen. Via wijk-GGD’ers zet Almelo bijvoorbeeld in op het meer vroegtijdig en adequaat aanpakken van zorgwekkend gedrag en wil het daarmee erger proberen te voorkomen.
• Het college wil voorkomen dat kwetsbare jongeren afglijden richting criminaliteit. Daarvoor is het belangrijk kwetsbare jeugd zo snel mogelijk in beeld te krijgen om in een vroeg stadium in te kunnen grijpen. Tegelijk is het belangrijk jeugd weerbaar te maken en te waarschuwen voor risico’s van ondermijning.
• Om een extra impuls te geven aan sport, kunst en cultuur wil het college een speciaal fonds oprichten waarvoor 1 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld.
• Het college wil in 2023 nieuwe wijkopgaven presenteren die moeten resulteren in een betere leefbaarheid van de wijken en beide dorpen en daartoe de wijkbudgetten verhogen.
• Het college wil stapsgewijs naar een hoger onderhoudsniveau van de openbare ruimte: meer onkruidbestrijding, minder zwerfafval en het actief aanpakken van aandachtsplekken.
• Het college zet in op een beweegvriendelijke openbare ruimte, met een evenredige verdeling van voorzieningen over de stad, zodat iedereen kan meedoen.

Raadsbehandeling
De programmabegroting 2023 zal op dinsdagavond 8 en donderdag 10 november worden behandeld in de gemeenteraad en daarvoor tijdens verschillende politiek beraden. De programmabegroting 2023 is te vinden op www.almelo.nl.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Voorlopig laatste dienst in Grote Kerk

Leden van wijkgemeente de Grote Kerk en veel andere belangst...

Raadslid Middelkamp uit PVA fractie gezet

Raadslid Marcel Middelkamp is per direct uit de Partij Vrij ...

Voorjaarsplantenruil van Groei en Bloei

Groei en Bloei organiseerde zaterdag de traditionele voorjaa...

Korenfestival is succes en voor herhaling vatbaar

"Voor herhaling vatbaar". Het was de reactie van veel inwone...

Stroatproat: handen af van treinpersoneel

De treinen staan 3 minuten stil: dat is naar aanleiding van ...

Dit is de eerste Stadsdichter van Almelo

Michelle Brouwer is de eerste officiële Stadsdichter van Al...

Gedichtenwedstrijd voor jongeren rondom 4 mei

De jaarlijkse gedichtenwedstrijd onder de Almelose scholen v...

Zo'n 900 motorrijders in Almelo voor Peringatan Ride Out

Zo'n 900 motorrijders reden zaterdag van Groningen naar Alme...

Servus Junior presenteert Zo Goed Als Nieuw

De leden van Servus Junior hadden op 13 april een ‘doorloo...

Uitsmijters 55 openen nieuw clubhuis

Blij en trots verzamelden zich de leden en hun aanhang van h...

Kabinet komt met meer geld voor gemeenten

Het demissionaire kabinet geeft, in de begroting voor de kom...

Raadslid Zwerink stapt uit PvdA-fractie

Raadslid Herman Zwerink stapt uit de PvdA-fractie. Hij gaat ...

Actie tegen uitbuiting bij magazijn Bleckmann

Vakbond FNV en Europarlementariërs van GroenLinks-PvdA voer...

Michelle Brouwer eerste stadsdichter van Almelo

Uit in totaal acht aanmeldingen is er vanmiddag één stadsd...

Sint Joseph verduurzaamt 90 woningen in de Valeriusstraat

De bewoners van 90 appartementen in de Valeriusstraat hebben...

Alexander Pechtold op bezoek bij Het Erasmus

Oud politicus en algemeen directeur van het CBR Alexander Pe...

Stroatproat: vindt u de binnenstad aantrekkelijk?

Het AlmeloPanel (712 leden) heeft gesproken: een zeer klein ...

Speelgoedbank heeft volop ruimte op nieuwe plek

De Speelgoedbank Twente is verhuisd van de Grotestraat 17 na...

Goed idee voor de stad? Kom naar de ideeënmarkt

Heeft u een goed idee voor de stad? Kom naar de ideeënmarkt...

Leerlingen havo 5 op bezoek bij de voedselbank

De voedselbank kreeg maandagochtend bezoek van een aantal le...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo