Blauwgroene koers nieuw bestuur Vechtstromen

Woensdag 24 april 2019
Het algemeen bestuur van waterschap Vechtstromen stemt vrijwel unaniem in met de blauwgroene koers die het waterschap de komende vier jaar gaat varen.

Extra investeren
Dit bleek woensdagavond tijdens de bespreking van het concept bestuursakkoord in de vergadering van het algemeen bestuur. Het nieuwe bestuur wil extra investeren in het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering, vergroening, duurzaamheid en een goede waterkwaliteit. Daarbij moet er veel aandacht zijn voor samenwerking met partners en inwoners. Ook kiest het bestuur voor een duurzaam financieel beleid en beperking van lastendrukstijging.

Dagelijks bestuur
De volgende stap in het formatieproces is de vorming van een dagelijks bestuur dat het concept bestuursakkoord gaat uitwerken naar een bestuursprogramma en de leiding neemt over de uitvoering ervan. De insteek is om te komen tot een dagelijks bestuur dat wordt gevormd door Water Natuurlijk, het CDA, AWP niet politiek wel deskundig en de categorie Bedrijven. De beoogde dagelijks bestuursleden zijn Nettie Aarnink (Water Natuurlijk), Wim Stegeman (CDA), Hans van Agteren (AWP) en Erik Lievers (Bedrijven). Bart Krol, die als informateur leiding gaf aan de totstandkoming van het concept bestuursakkoord, neemt op verzoek van het algemeen bestuur ook de rol van formateur op zich.

Klimaat, schoon water en duurzaamheid
Het voor Nederlandse begrippen hooggelegen Vechtstromen is extra kwetsbaar voor droogte en wateroverlast door extreme neerslag. Zowel droogte als hoosbuien kunnen bovendien waterkwaliteitsproblemen veroorzaken (bijvoorbeeld door algengroei en riooloverstorten). Daarnaast zorgen chemische stoffen en medicijnresten voor vervuiling van het oppervlaktewater. Het bestuur wil de ecologische kwaliteit verhogen, de afvoer van water vertragen, aanvulling van grondwater waarborgen en overlast door overvloedige neerslag beperken. In 2020 wordt beleid opgesteld, samen met partners en maatschappelijke organisaties, dat gericht is op een ‘robuuste inrichting’ van het watersysteem.

Medicijnresten
Kwetsbare plekken voor wateroverlast brengt Vechtstromen in beeld waarbij het waterschapsbestuur met partners tot gezamenlijke investeringsagenda’s wil komen. Samen met kennisinstellingen, bedrijfsleven en medeoverheden wil Vechtstromen kennis ontwikkelen gericht op het verwijderen van medicijnresten en microverontreinigingen uit afvalwater en op circulaire toepassingen, onder meer met de invoering van een innovatiefonds.

Natura2000
Het bestuur wil dat er begin 2020 een vergroeningsstrategie ligt met onder meer aandacht voor een herziening van het maaibeleid. Het bestuur van Vechtstromen ziet kansen op synergie door de natuuropgave in Natura2000-gebieden te combineren met maatregelen die zijn gericht op de Europese Kaderrichtlijn Water. Om die reden gaat het waterschap nog dit jaar bezien of dit aanleiding kan zijn voor een andere rolinvulling in de uitvoering van Natura2000-maatregelen. Grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland blijft deze bestuursperiode belangrijk voor Vechtstromen.

Duurzaam financieel beleid

Het nieuwe bestuur hecht veel belang aan de financiële positie van Vechtstromen op de langere termijn en een beperkte stijging van de waterschapstarieven. Er komt een financieel kader dat gericht is op beperking van lastendrukstijgingen, stabilisering van de schuldpositie en met ruimte voor extra investeringen. Het concept bestuursakkoord gaat uit van een gemiddelde lastendrukstijging van 3,4 procent in 2020, dalend naar 3,0 procent in 2024. Dit vraagt vanaf 2021 besparingen die oplopen tot jaarlijks 4 miljoen euro in 2023.

Extra investeringen
De opgaven waar Vechtstromen voor staat op het gebied van onder meer klimaat, Kaderrichtlijn Water, Natura2000 en energietransitie, vragen extra investeringen. De extra investeringsruimte bedraagt 5 miljoen euro in 2020, oplopend tot jaarlijks 10 miljoen euro vanaf 2023, met inbegrip van cofinanciering (jaarlijks 5 miljoen euro).

Innovatiefonds
De dividendopbrengsten van de Nederlandse Waterschapsbank en NieuWater worden de komende bestuursperiode gebruikt voor het innovatiefonds (jaarlijks 1 miljoen euro) en lastendrukverlichting (jaarlijks 1,6 miljoen euro). Wanneer Vechtstromen meer dan 2,6 miljoen euro dividend ontvangt, zal dit worden ingezet voor het terugdringen van de schuldpositie.

Nagekomen persbericht
"Het algemeen bestuur van het van het waterschap Vechtstromen heeft vandaag (woensdag 24 april, red) een ambitieus groenblauw bestuursakkoord aangenomen dat als uitgangspunt voor de komende bestuursperiode zal gaan dienen. In dat bestuursakkoord wordt gesteld dat er daarbij veel aandacht moet zijn voor samenwerking met partners en inwoners. Daarbij kiest het bestuur voor een duurzaam financieel beleid en beperking van lastendrukstijging. Het juist op dit punt, de lastendrukstijging, dat de fractie 50PLUS/Ouderen partij hierin van mening verschilt, er is wel degelijk sprake van een duidelijke lastendrukstijging, nu en in de toekomst, en deze lastendrukstijging wordt onevenredig gedragen door de kleinere, een- en tweepersoonshuishoudens. 50PLUS/Ouderenpartij vindt het onredelijk dat de kostentoename juist op deze groep wordt afgewenteld, door een verhoging van de waterschapsbelasting. Het is om deze reden dat 50PLUS/Ouderenpartij het bestuursakkoord van het waterschap niet steunt. Het is een prachtig plan maar de financiering moet eerlijker geregeld worden".

Was getekend, de fractie 50PLUS/Ouderenpartij van het algemeen bestuur waterschap Vechtstromen, woensdag 24 april 2019.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Actua

Stroatproat: handen af van treinpersoneel

De treinen staan 3 minuten stil: dat is naar aanleiding van ...

Dit is de eerste Stadsdichter van Almelo

Michelle Brouwer is de eerste officiële Stadsdichter van Al...

Gedichtenwedstrijd voor jongeren rondom 4 mei

De jaarlijkse gedichtenwedstrijd onder de Almelose scholen v...

Zo'n 900 motorrijders in Almelo voor Peringatan Ride Out

Zo'n 900 motorrijders reden zaterdag van Groningen naar Alme...

Servus Junior presenteert Zo Goed Als Nieuw

De leden van Servus Junior hadden op 13 april een ‘doorloo...

Uitsmijters 55 openen nieuw clubhuis

Blij en trots verzamelden zich de leden en hun aanhang van h...

Kabinet komt met meer geld voor gemeenten

Het demissionaire kabinet geeft, in de begroting voor de kom...

Raadslid Zwerink stapt uit PvdA-fractie

Raadslid Herman Zwerink stapt uit de PvdA-fractie. Hij gaat ...

Actie tegen uitbuiting bij magazijn Bleckmann

Vakbond FNV en Europarlementariërs van GroenLinks-PvdA voer...

Michelle Brouwer eerste stadsdichter van Almelo

Uit in totaal acht aanmeldingen is er vanmiddag één stadsd...

Sint Joseph verduurzaamt 90 woningen in de Valeriusstraat

De bewoners van 90 appartementen in de Valeriusstraat hebben...

Alexander Pechtold op bezoek bij Het Erasmus

Oud politicus en algemeen directeur van het CBR Alexander Pe...

Stroatproat: vindt u de binnenstad aantrekkelijk?

Het AlmeloPanel (712 leden) heeft gesproken: een zeer klein ...

Speelgoedbank heeft volop ruimte op nieuwe plek

De Speelgoedbank Twente is verhuisd van de Grotestraat 17 na...

Goed idee voor de stad? Kom naar de ideeënmarkt

Heeft u een goed idee voor de stad? Kom naar de ideeënmarkt...

Leerlingen havo 5 op bezoek bij de voedselbank

De voedselbank kreeg maandagochtend bezoek van een aantal le...

Verbouwing Hofkeshuis wordt mogelijk duurder

De verbouwing van het Hofkeshuis in de Grotestraat tot Stede...

Almeloërs geen promotors van de binnenstad

Slechts een zeer klein deel van de inwoners zou de binnensta...

Zorg in onderwijstijd op Dr. Herderscheeschool

Leerlingen van de dr. Herderscheeschool krijgen nu zorg per ...

Sebastiaan Stöteler PVV-lijsttrekker Europese verkiezingen

Raadslid Sebastiaan Stöteler is lijsttrekker van de PVV bij...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo