Vrijdag 9 maart 2018
De afronding van de examenweek van dertig vierdejaars leerlingen werd op donderdag 8 maart gecombineerd met de feestelijke heropening van het vmbo-restaurant van Het Erasmus. Voor de leerlingen was het een extra spannende avond; in tweetallen lieten ze een gerechtje proeven en ze toonden een powerpoint-presentatie of een filmpje over de afdeling HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie). Voordat de presentaties begonnen sprak HBR-docent Marije Boom een welkomstwoord en werd er met alcoholvrije Kir Royal 2.0 geproost op de nieuwe frisse look van het restaurant. Eerst legde Marije Boom uit wat een Kir Royal 2.0 is. “Dit is een alcoholvrije prosecco met daarin een sferificatie van cassissiroop. Een sferificatie is een vloeistof die door een moleculaire binding als het ware gevangen wordt in een vliesje, een eidooier. En dit zorgt voor een ware smaakexplosie.”
Tot voor kort had het restaurant geen naam, om die reden was de leerlingen gevraagd om een naam te bedenken. Vierdejaars leerling Collin Schreuder kwam op de naam ‘Op Smaak’ en iedereen was meteen enthousiast.
“De nieuwe naam geeft precies aan wat er bij HBR wordt gedaan. Ze leren de leerlingen kennismaken met alle facetten van ‘smaak’, de leerlingen kiezen de keuzevakken naar hun eigen smaak, ze leren koken op smaak en de gasten van het restaurant genieten van de heerlijkste gerechten op smaak,” aldus Marije Boom.
Voor deze feestelijke avond waren de ouders van de vierdejaars leerlingen en enkele collega’s uitgenodigd. In tweetallen gingen ze bij de tafels langs om de presentaties te bekijken en te genieten van garnalenkroketten, stroganoff met kipfilet, broodpops met zelfgemaakte dips, sushi met krab, komkommer en ei en een frambozen bavarois.
Ter afsluiting was er koffie met zelfgebakken koeken uit de bakkerij. Tijdens het examen kwamen alle klassieke en moderne bereidingstechnieken aan bod, net als snijtechnieken en de opmaak van de gerechten. De ouders waren erg enthousiast, ze vonden de presentaties goed en de gerechtjes overheerlijk.